Чиновници от МО на Украйна откраднаха $40 млн

Чиновници от МО на Украйна откраднаха $40 млн

Службата за сигурност на Украйна разкри схема за кражба на държавни средства при закупуването на боеприпаси на обща стойност почти 40 милиона долара, пише Reuters. Петима служители на Министерството на отбраната на Украйна и мениджъри на доставчика на въоръжение «Лвовски Арсенал» са заподозрени в опит за присвояване на средства при закупуването на 100 хиляди минохвъргачни боеприпаси.

 

 

Reuters: Чиновници от МО на Украйна откраднаха $40 млн

 

 

Както съобщиха от спецслужбата, по време на разследването са били разкрити чиновници на Министерството на отбраната на Украйна и мениджъри на доставчика на въоръжение «Лвовски Арсенал», които откраднали почти 1,5 милиарда гривни при закупуването на 100 хиляди минохвъргачни боеприпаси за украинските въоръжени сили.

Според разследването през август 2022 г. украински чиновници сключили договор за закупуването на партида снаряди на едро с доставчика «Лвовски Арсенал». След като получили средствата, ръководството на компанията прехвърлила част от парите в баланса на чуждестранна търговска структура, която трябвало да доставя боеприпасите. Компанията обаче не изпратила нито един снаряд.

Съобщава се, че срещу петима чиновници на Министерството на отбраната на Украйна и сътрудници на доставчика на оръжия са повдигнати обвинения за присвояване. Един заподозрян е задържан при опита му да пресече украинската граница.

 

 

 

Източник: Reuters ; Превод: СТ

Станете почитател на Класа