Официални лица пред "Ройтерс": Малко вероятно е ЕС да конфискува активи на руската централна банка

Официални лица пред "Ройтерс": Малко вероятно е ЕС да конфискува активи на руската централна банка

Малко вероятно е Европейският съюз да конфискува замразените в Европа активи на руската централна банка, въпреки че Г-7 планира да обсъди законността на подобна стъпка на среща през февруари, заявиха високопоставени служители на ЕС.

 

 

ЕС, Съединените щати, Япония и Канада замразиха руски активи на централната банка на стойност около 300 млрд. долара през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 млрд. долара от тях се държат в Европа, главно в белгийската клирингова къща Euroclear.

Дискусията се провежда в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън се сблъсква с опозицията на републиканците срещу искането му за отпускане на още 61 млрд. долара помощ за Украйна.

ЕС също така изпитва затруднения да постигне съгласие по пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54,36 млрд. долара) до 2027 г. поради съпротивата на Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан има тесни връзки с Москва.

Конфискуването на руските активи и предаването им на Киев би облекчило натиска върху Запада да финансира военните усилия на Украйна, но европейските служители го отхвърлят като твърде рисковано от правна гледна точка.

"Конфискация на капитала на руските активи няма да има. Няма споразумение по този въпрос между държавите членки на ЕС", заяви високопоставен служител, който е участвал в разговорите по въпроса, при условие на анонимност.

 

Официални лица пред "Ройтерс": Малко вероятно е ЕС да конфискува активи на руската  централна банка | Glasove.com

 

В интервю за Ройтерс министърът на външните работи на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че е "много предпазлив" по отношение на конфискацията на активите.

"Представете си, че вземем политическо решение да дадем милиарди на Украйна. И след шест месеца имаме съдебно решение, в което се казва, че не ни е позволено да им ги дадем. Кой ще плати тогава?", каза Бетел.

Влияние върху еврото

Европейските длъжностни лица са обезпокоени не само от законността на подобна безпрецедентна конфискация на държавни активи, но и от потенциалните последици за еврото; инвеститорите могат да се оттеглят от евроактиви от опасения, че един ден и техните пари могат да бъдат конфискувани.
Освен това Москва обеща, че ще отвърне на удара, като конфискува западните активи в Русия, които по някои данни възлизат на 288 млрд. долара.

Белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем, чиято страна е ротационен председател на ЕС до юли, се изказва много резервирано относно възможността за конфискация на руските активи.

"Трябва да бъдем много предпазливи с това предложение. Смятам, че е важно това, което може да бъде предложено, да бъде юридически издържано и да се избегне всякакво въздействие върху финансовата стабилност", каза той пред репортери във вторник.

Според официални лица белгийската Euroclear разполага със "значителни" активи в Русия, които могат да бъдат конфискувани от Москва, което може да представлява риск за финансовата стабилност на клиринговата къща и да има сериозни последици.

"ЕС не може да спаси Euroclear", заяви друг високопоставен служител. "Евроклиър управлява трилиони и фалитът му би бил много по-голям от бюджета на ЕС. Трябва да балансираме между риска и печалбата", каза служителят.

Вместо да конфискуват руските активи, правителствата на ЕС вероятно ще подкрепят предложението на Европейската комисия от декември да поемат само печалбите, генерирани от активите, като оставят главницата незасегната.

Това би могло да генерира приблизително 15-17 млрд. евро за четири години, които да бъдат прехвърлени на Украйна, заявиха официални лица.

 

 

 

 

 

Автори: Джулия Пейн и Ян Струпчевски, "Ройтерс"

Станете почитател на Класа