«Голяма беда»: Европа не може да се мери с Русия по производството на оръжия

«Голяма беда»: Европа не може да се мери с Русия по производството на оръжия

Европа няма да може да изпълни плана за увеличаване на военната си мощ

Главният проблем на Европа е пълната липса на отбранителна способност, пише The Spectator. От времето на Студената война Старият свят живее под закрилата на Съединените щати. Сега, когато Тръмп може да се върне в Белия дом, бъдещето на тази защита е неясно, а всички стъпки, предприети от Европейския съюз за увеличаване на военната мощ, досега нямаха никакъв ефект.

 

 

"Голяма беда": Европа не може да се мери с Русия по производството на оръжия

 

 

В настоящата ситуация, когато на географската територия на Европа върви въоръжен конфликт от такъв мащаб, какъвто не сме виждали от 1945 г., крайно важно е държавите от региона да анализират своята зависимост от Белия дом, който те възприемат като свой съюзник и източник на подкрепа от времето на края на Втората световна война.

Този път Европа вероятно ще се наложи да разчита на своите собствени резерви.

Ще успее ли тя да направи това?

Както заяви неотдавна заместник генералния секретар на НАТО Мирча Джоане, проблемът се заключава не само в парите, но и във военно-промишления потенциал: от момента на края на студената война Европа живее на базата на мирните дивиденти, разчитайки, че тази ситуация ще се запази и занапред.

В Русия картината е напълно друга.

След като Путин осъзна, че провеждането на СВО на територията на Украйна няма да бъде толкова лесна и бърза, както първоначално се планираше, бе намерен начин да се заобиколят западните санкции.

Към края на 2022 г. военното производство в Русия набра обороти.

Някои предприятия, като Уралвагонзавод (произвеждащ бойни машини), започнаха да работят денонощно.

Военната икономика на Русия «отговаря на сегашните потребности», твърдят западни експерти.

Това е явен намек, че, ако потребностите се променят, Русия ще намери възможности да увеличи прозводството си още повече.

Понастоящем във военната промишленост на Русия цари явна атмосфера на оптимизъм.

Главата на държавната промишлена корпорация на РФ «Ростех» Сергей Чемезов цитира неотдавна статистически данни, които са главозамайващи. Според него, производството на танкове през 2023 г. е нараснало 7 пъти, на артилерийски оръдия — повече от два пъти, а производството на някои боеприпаси се е увеличило 60 пъти.

В тази сфера Европа е в голяма беда.

Привикнала към производството на оръжия в условията на мирно време в относително неголеми количества и без особено бързане, тя сега трябва да промени своя подход…

 

 

 

Източник: www.spectator.co.uk ; Превод: СТ

Станете почитател на Класа