Силите на САЩ и Великобритания нанасят нови удари в Йемен

Силите на САЩ и Великобритания нанасят нови удари в Йемен

Силите на САЩ и Великобритания извършиха нов кръг от удари в понеделник в Йемен, насочени към подземно хранилище на хути, както и към ракети и способности за наблюдение, използвани от групата, свързана с Иран, срещу корабоплаването в Червено море, каза Пентагонът.

 

 

 

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен, заявиха, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците, докато Израел нанася удари по Газа.

 

Атаките на хутите прекъснаха глобалното корабоплаване и разпалиха страховете от глобална инфлация. Те също така задълбочиха опасенията, че последиците от войната Израел-Хамас могат да дестабилизират Близкия изток.

 

В последния отговор сили на САЩ и Великобритания извършиха удари на осем различни места в Йемен с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Холандия, според съвместно изявление, подписано от шестте страни.

 

Високопоставен военен служител на САЩ, пожелал анонимност, каза, че са били изстреляни приблизително 25 до 30 боеприпаса, включително от бойни самолети, изстреляни от американски самолетоносач.

 

Досега осем кръга удари през последния месец не успяха да спрат атаките на хусите срещу корабоплаването.

 

Американски служители казват, че ударите са влошили способността на хусите да извършват сложни атаки. Но те отказаха да предложат каквито и да било конкретни цифри за броя на унищожените досега ракети, радари, дронове или други военни способности.

 

Royal Air Force Typhoon aircraft conduct precision strike operations

Кралските военновъздушни сили Typhoon FGR4 се подготвят за излитане. Самолети Typhoon на Кралските военновъздушни сили са извършили прецизни ударни операции срещу военни цели на хутите в отговор на по-нататъшни атаки срещу корабоплаване в Червено море, в това изображение без дата. UK MOD/Раздаване чрез REUTERS

 

Royal Air Force Typhoon aircraft conduct precision strike operations

Typhoon FGR4 на кралските военновъздушни сили излита. Самолети Typhoon на Кралските военновъздушни сили са извършили прецизни ударни операции срещу военни цели на хутите в отговор на по-нататъшни атаки срещу корабоплаване в Червено море, в това изображение без дата. UK MOD/Раздаване чрез REUTERS

 

Royal Air Force Typhoon aircraft conduct precision strike operations

Оръжейниците на Кралските военновъздушни сили (оръжейни техници) подготвят Typhoon FGR4 на Кралските военновъздушни сили. Самолетите Typhoon на Кралските военновъздушни сили са извършили прецизни ударни операции срещу военни цели на хутите в отговор на по-нататъшни атаки срещу корабоплаване в Червено море, в това изображение без дата. UK MOD/Раздаване чрез REUTERS

 

Houthis graduate new tribal recruits amid tensions in Red Sea

Член на племето, лоялен на хусите, носи картечница по време на военен парад за новобранци от племето на фона на ескалиране на напрежението с водената от САЩ коалиция в Червено море, в Бани Хушаиш, Йемен, 22 януари 2024 г. REUTERS/Khaled Abdullah

 

Британският министър на отбраната Грант Шапс каза в изявление, че последните удари са били извършени при самоотбрана.

 

„Това действие ще нанесе нов удар върху техните ограничени запаси и способността им да заплашват световната търговия“, каза Шапс.

 

Президентът Джо Байдън каза миналата седмица, че въздушните удари ще продължат, въпреки че той призна, че те може да не спрат атаките на хусите.

 

Миналата седмица хусите изстреляха две противокорабни балистични ракети срещу танкер, собственост на САЩ, които удариха водата близо до кораба, но не причиниха наранявания или щети.

 

Очертаващата се стратегия на Байдън за Йемен има за цел да отслаби бунтовниците хуси, но не се опитва да победи групата или директно да се насочи към Иран, основния спонсор на хусите, казват експерти.

 

Стратегията - комбинация от ограничени военни удари и санкции - изглежда е насочена към предотвратяване на по-широк конфликт в Близкия изток, дори когато Вашингтон се стреми да накаже хусите за техните атаки срещу корабите в Червено море.

 

Контейнерните кораби спират или се отклоняват от Червено море, което води до Суецкия канал, най-бързият товарен маршрут от Азия към Европа. Вместо това много кораби са били принудени да поемат по-дългия маршрут през нос Добра надежда.

 

 

 

Източник: Reuters ; превод: СТ

Станете почитател на Класа