Санкциите не попречиха, Русия стана главен износител на петрол за Китай

Санкциите не попречиха, Русия стана главен износител на петрол за Китай

Независимо от санкциите на западните държави Русия продължава да изнася петрола си, включително на цени над ценовия таван, установен от Г-7, пише Reuters. Така през 2023 г. Русия се превърна в главния източник на петрол за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия.

 

 

Reuters: Санкциите не попречиха, Русия стана главен износител на петрол за Китай

 

 

За годината Русия е доставила рекордните 107,02 милиона тона петрол на Китай, което е много повече от доставките на Саудитска Арабия и Ирак. Като цяло вносът на суров петрол в Китай през 2023 г. нарасна до рекордните 563,99 милиона долара.

Факт е, че руският петрол е по-евтин, а Саудитска Арабия, напротив, вдигна цените. В резултат на това търсенето на руски петрол от китайците и индийците беше толкова голямо, че цената надхвърли „тавана“, определен от западните страни от 60 долара за барел.

А вносителите се научиха да заобикалят западните санкции, използвайки алтернативни опции за доставка и застраховка. Те също така използват водите около бреговете на Малайзия като трансферен пункт за попадналите под санкционирани товари от Иран и Венецуела.

 

 

 

Източник: Reuters ; превод: СТ

Станете почитател на Класа