Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ударите на САЩ и Великобритания в Йемен

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ударите на САЩ и Великобритания в Йемен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.01.2024
  • Share:

Русия поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 12 януари във връзка с ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен. Това съобщи руското постоянно представителство в канала си в Telegram, предаде ТАСС.

 

 

Срещата е насрочена за 10:00 местно време, предадоха от постоянната мисия на Русия в организацията.

Съветът за сигурност на ООН вече прие резолюция за безопасността на корабоплаването в Червено море, изискваща незабавно прекратяване на атаките срещу кораби. За документа гласуваха 11 страни. Русия, Алжир, Китай и Мозамбик се въздържаха от гласуване. Преди гласуването Руската федерация предложи редица поправки в американския документ, но всички те бяха отхвърлени. САЩ и Обединеното кралство гласуваха против всяка от руските поправки.

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя отбеляза, че авторите на резолюцията се опитват да легитимират със задна дата действията на международната коалиция в Червено море. По думите му Русия се притеснява, че приетата от Съвета за сигурност резолюция може да послужи като претекст за разгръщане на военни действия в региона.

 

Станете почитател на Класа