Москва изчезва, ако морето се покачи с 200 метра

Москва изчезва, ако морето се покачи с 200 метра
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.01.2024
  • Share:

Почти цяла Русия и цяла Австралия ще бъдат под вода. На мястото на Европа ще има малък архипелаг. Индия ще бъде напълно скрита под вода. Всичко, което ще остане от нашия континент, са планинските райони на Китай, Непал, Монголия, Турция, Афганистан, Иран и малки части от Казахстан и Пакистан. Почти цяла Африка ще бъде скрита под водата. И от двете Америки ще останат само тесни ивици земя. Ужасяваща перспектива, нали?

 

 

Тази апокалиптична картина разглеждат метеоролозите от Метео Балканс, като уточняват, че са попаднали на

страховита карта на Земята, която показва в какво ще се превърне нашата планета, ако нивото на Световния океан се покачи с 1000 метра. 

Следва обяснението дали този сценарий изобщо е реалистичен.

Когато един кубичен километър лед се разтопи някъде в Антарктида (толкова огромен леден куб със страна един километър), нивото на Световния океан се повишава само с 2,77 микрометра! Изчислихме точно, въз основа на факта, че площта на Световния океан е 361 милиона квадратни метра. км. Но можете да проверите отново!

 

 

 

Представете си колко незначително е това! Дебелината на човешкия косъм е приблизително 40 - 70 микрометра. Диаметърът на еритроцита в човешката кръв (това са същите червени кръвни клетки, които пренасят кислород, благодарение на което кръвта ни е червена) е седем микрометра. Дебелината на червените кръвни клетки е един микрометър в центъра и два микрометра по краищата.

Оказва се, че един разтопен кубичен километър лед добавя дълбочина към Световния океан, сравнима с дебелината на червено кръвно телце в човешката кръв! Малко? Колко по-малко?!

Но се оказва, че годишно в Гренландия се топят 300 кубически километра лед, а в Антарктида - 80 кубични километра км! И това е нито повече, нито по-малко, а цял милиметър годишно до дълбочината на Световния океан. Плюс топенето на други ледени покривки и Арктика, плюс термичното разширение на морската вода. И за една година дълбочината вече се е увеличила с цели три милиметра!

Проблемът е, че скоростта на процеса нараства всяка година. И точно на брега има много големи градове. Като цяло учените прогнозират, че

ако нивото на Световния океан се покачи само с 10 метра, тогава около 10% от населението на Земята ще остане без жилище, тъй като крайбрежните градове ще бъдат наводнени.

Моделирахме тази ситуация. Оказва се, че ако нивото на водата се покачи с 10 метра в Крим, например, то той ще се превърне в остров:

 

 

 

Ако нивото на водата се покачи с 25 метра, то 20% от населението на Земята ще остане без покрив над главите си.

И целият север на Крим, заедно с Джанкой, ще бъде под вода... Водата ще покрие почти целия Кубан, а Азовско море ще се разпръсне точно до Краснодар...

Цялата Каспийска низина заедно с Астрахан ще бъдат наводнени, а жителите на Волгоград ще живеят на брега на Каспийско море. Уау, но това е само 25 метра! Какво ще стане, ако изведнъж водата наистина се покачи с километър и наводни почти цяла Евразия и други континенти? Тогава ще трябва ли нашата планета да бъде преименувана от Земя на Океан?

Между другото, ако смятате, че китайците не са в опасност в този случай, тогава погледнете внимателно картата - ако нивото на водата се покачи с хиляда метра, почти всички гъсто населени райони на Китай ще бъдат наводнени. И един милиард китайци ще трябва да потърсят убежище в заснежените планини.

Дори не можем да си представим къде ще отидат милиард и половина индийци!

 

 

 

Но... ще побързаме да ви успокоим. Апокалиптичен сценарий с покачване на морското равнище с 1000 метра е, за щастие, невъзможен! Дори ако след хиляда или няколко хиляди години целият лед на Земята се разтопи, нивото на водата ще се покачи с около 70 метра.

Вярно е, че учените правят уговорка, че като се вземе предвид термичното разширение на морската вода и някои други фактори (не знаем какви са тези фактори), нивото на Световния океан може да се повиши малко повече - със 150-200 метра.

Какво се случва, когато нивото на водата се покачи с 200 метра? Крим, например, ще се превърне в малък остров с дължина сто и тридесет километра... Москва? Няма да има Москва - тя почти напълно ще изчезне под водата...

Между другото, ако нивото на Световния океан се покачи с 200 метра, най-много ще пострада нашият континент Евразия.

Станете почитател на Класа