Израел преминава към по-смъртоносни удари по свързани с Иран и цели в Сирия

Израел преминава към по-смъртоносни удари по свързани с Иран и цели в Сирия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

Израел извършва безпрецедентна вълна от смъртоносни удари в Сирия, насочени към товарни камиони, инфраструктура и хора, участващи в спасителната линия на оръжията на Иран към неговите подставени лица в региона, казаха пред Ройтерс шест източника, които са пряко запознати с въпроса.

 

 

 

Източниците, включително офицер от сирийското военно разузнаване и командващ в регионалния алианс, подкрепящ Дамаск, казаха, че Израел е променил стратегиите си след яростта на бойци на Хамас на 7 октомври на израелска територия и последвалите израелски бомбардировки в Газа и Ливан.

 

Въпреки че Израел е нанасял удари по свързани с Иран цели в Сирия от години, включително райони, където е била активна ливанската въоръжена групировка Хизбула, сега той отприщва по-смъртоносни, по-чести въздушни нападения срещу ирански трансфери на оръжия и системи за противовъздушна отбрана в Сирия, казаха източниците.

 

Members of Hezbollah carry the coffin of Hezbollah member Jaafar Serhan, during his funeral in Mashghara

Членове на Хизбула носят ковчега на члена на Хизбула Джаафар Серхан, който беше убит, докато беше разположен в Сирия с Хизбула, по време на погребението му в Машгара, Ливан, 13 ноември 2023 г. REUTERS/Азиз Тахер/Файлова снимка

 

Командирът на регионалния алианс и два допълнителни източника, запознати с начина на мислене на Хизбула, казаха, че Израел е изоставил негласните „правила на играта“, които преди това характеризираха неговите удари в Сирия, и изглежда „вече не е предпазлив“ относно нанасянето на тежки жертви на Хизбула там.

 

„Изстрелваха предупредително – удряха близо до камиона, нашите момчета излизаха от камиона и след това удряха камиона“, каза командирът, описвайки израелските нападения срещу трансфери на оръжия, управлявани от Хизбула преди октомври 7.

 

„Сега това свърши. Израел сега отприщва по-смъртоносни, по-чести въздушни нападения срещу ирански трансфери на оръжия и системи за противовъздушна отбрана в Сирия. Те бомбардират всички директно. Те бомбардират, за да убиват.“

 

Засилената въздушна кампания е убила 19 членове на Хизбула в Сирия за три месеца - повече от два пъти повече от останалата 2023 г. взети заедно, според преброяване на Ройтерс. Повече от 130 бойци на Хизбула също бяха убити при израелски обстрел на Южен Ливан през същия период.

 

Израелската армия не отговори на въпросите на Ройтерс относно ескалиращата си кампания. Високопоставен израелски служител, който информира журналисти при условие за анонимност, каза, че Хизбула е започнала този кръг от битки с атаки на 8 октомври и че стратегията на Израел е за отмъщение.

 

Запитан миналия месец за докладван израелски удар в Сирия, началникът на израелската армия каза, че израелските сили работят в целия регион и предприемат „всички необходими действия“, за да покажат решимостта на Израел да се защити.

 

ИРАНСКИ СИЛИ УБИТИ

 

Израел започна да нанася удари по цели, свързани с Иран, в Сирия преди години, но източници, запознати с ударите, казаха, че изглежда е избягвал да убива членове на Хизбула, ако е възможно.

 

Регионален офицер от разузнаването каза, че Израел се опасява, че високата цифра на жертвите ще предизвика отмъщение от страна на Хизбула в Ливан срещу израелските села точно от другата страна на границата.

 

Но с ежедневната размяна на огън след нападението от 7 октомври, Израел желае да бъде „по-малко предпазлив и по-малко сдържан при убийството на ливанската Хизбула в Сирия“, добави офицерът.

 

В телевизионно обръщение на 5 януари ръководителят на Хизбула Сайед Хасан Насрала каза, че групировката е загубила „няколко бойци при израелски обстрел в Сирия на няколко места през последните три месеца“.

 

„Имахме формула преди (7 октомври) операцията по наводнението в Акса – ако те убият някой от нашите братя в Сирия, ние щяхме да отговорим на фронта в Ливан – който беше спокоен. На практика условията на тази формула се промениха – защо? Защото целият фронт вече е осветен", каза той.

 

Израелски удар с дрон на 8 декември уби трима бойци на Хизбула, планиращи възможни операции в Северен Израел, а друг удар срещу Кунейтра в Южна Сирия беше насочен към двама бойци на Хизбула, отговорни за трансфера на оръжия, каза командирът на просирийския алианс.

 

Още четирима бяха убити в края на декември при удар по сгради и камиони, използвани от милиции, свързани с Иран, по източната граница на Сирия с Ирак.

 

Ударите са засегнали и Иранската революционна гвардия в Сирия. Един в началото на декември уби двама членове на гвардията, а друг на 25 декември уби старши съветник на гвардията, който наблюдаваше военната координация между Сирия и Иран.

 

„Той никога не би бил убит преди новата реалност, която влезе в сила след 7 октомври“, каза източник, запознат с мисленето и операциите на Хизбула в Сирия.

ЗАПЛАХА ЗА АСАД

Други удариха инфраструктура в Южна Сирия: една база за противовъздушна отбрана беше ударена на 28 декември, след като беше ударена и система за противовъздушна отбрана.

 

Офицерът от сирийското разузнаване каза, че ударите са удряли отбранително оборудване дори преди войските да са успели да го инсталират. Летищата в сирийската столица Дамаск и Северен Алепо, които Иран използва за трансфер на оръжия, почти непрекъснато остават извън строя поради удари.

 

„Израел казва на (сирийския президент Башар) ал-Асад: вие позволявате на иранците и Хизбула да прехвърлят оръжия и да се окопават – така че ние ще прекъснем спасителната ви линия и ще се окажете в затруднено положение“, каза източникът от регионалното разузнаване.

 

Израел многократно е заявявал, че не търси втори военен фронт в Ливан или Сирия.

 

Въпреки засилването, сирийската армия - която се опираше силно както на Хизбула, така и на Иран, докато се биеше с бунтовниците по време на гражданската война - не отвори свой собствен фронт.

 

„Не искаме да се поставяме в състояние на конфронтация или открита война с Израел“, каза офицерът от сирийското разузнаване.

 

Самият Асад е бил обезкуражен да предприеме каквото и да е действие в подкрепа на Хамас, след като е получил заплахи от Израел, казаха пред Ройтерс трима източника, които са пряко запознати със заплахата.

 

Двама от източниците казаха, че заплахите за отмъщение от Израел са били отправени от Обединените арабски емирства. Представител на ОАЕ каза, че подобни твърдения са "безпочвени и неоснователни". Няма отговор от сирийското министерство на информацията на искане от Ройтерс за коментар по обвиненията.

 

Третият източник каза, че съобщението е отекнало сред Хизбула.

 

„Хизбула прие сериозно тази заплаха, тъй като щеше да им струва всичко, което бяха построили в Сирия през последните години“, каза той.

 

 

 

 

Източник: Reuters, Репортаж от Сюлейман ал-Халиди, Лайла Басам и Мая Гебейли, превод: СТ

 

Станете почитател на Класа