Д-р Саймън Ципис: Ще започне ли залезът на "Американския век"?

Д-р Саймън Ципис: Ще започне ли залезът на "Американския век"?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

 

Д-р Саймън Ципис е световен експерт по международни отношения, кибертероризъм и национална сигурност. Доктор по политически науки от университета в Бон, Германия. 
Роден в Севастопол, имигрирал в Израел през 1991-ва заедно със семейството си.


Бил е изследовател по национална сигурност в INSS – Институт за изследване на националната сигурност в Тел-Авив.


Преподавал е в Университета на Грац, Австрия; Бонският университет в Германия; Пловдивския и Софийския технически университет в България.


Lentata.com ви представя кратко интервю с д-р Ципис, в което той анализира резултата от настоящите две войни – в Украйна и в ивицата Газа и предполага развитието на трета (не дай Боже световна) война.

При "пропадане" на Украйна (отново) в руското полукълбо държавата България само ще спечели.


При обратния сценарий България, която до голяма степен е православна славянска нация, ще бъде подчинена на западния, англосаксонски католически спектър (включително чрез членството в ЕС и НАТО).

Ако говорим за още по-конкретна зона, например - Източна Европа, то следващата фаза на борбата на Запада срещу Не-запада ще бъдат (отново) Балканите. Това, на което сме свидетели днес, е опитът да се обърнат резултатите от края на Студената война. 
Вместо Социалистическия блок от Варшавския договор обаче сме свидетели на създаването на нов блок Китай-Индия-Русия-Иран и БРИКС. 
Случаят с Израел и Газа днес е пряко свързан с горепосочената схема, тъй като Израел (като строго еврейска държава - т.е. държава само за евреи) представлява неразделна част от западния, демократичен, англосаксонски спектър. 
Ако попадне под натиска на ислямския свят (например - Авраамовите споразумения; откриването на независима палестинска държава; решението за една държава за две нации, в който случай Израел вече няма да бъде само за евреи и други мирни споразумения между Израел и други арабски държави) – това ще означава началото на поражението и на западното полукълбо. 
Тези конфликти са част от един и същи глобален процес (на конфронтация).

Lentata.com: Ще се справят ли САЩ с трета война? 
Д-р Саймън Ципис:
Може да се справят с трета (може би световна?) война, но тя ще бъде последната. 
Нека да разгледаме Китай - страна, която не е водила войни през последните 80 години. Какво ни казва? 

Казва ни, че:
а) тази страна „отчаяно“ се стреми към (има нужда от) война, за да изследва (изпробва и тества) нови оръжия, нови технологии, да „освежи“ своите военни възможности, да достигне нови културни, исторически, обществени и победоносни, геополитически и дипломатически постижения, в противен случай нация без победоносна война за 100 години неизбежно ще изсъхне (политически, военно, дипломатически, културно и т.н.) и ще потъне в историята.

Примери: Римската империя; Испания след 18 век; Германия след Втората световна война. 

Следователно всички погледи са насочени към Китай. 
И където е Китай, там са Русия и Иран. 

И трите държави са ангажирани със защитата, поддържането и завладяването на собствените си геополитически полукълба: 
Иран сега се бори за лидерството на мюсюлманския свят в Близкия изток и Персийския залив. Нейн остър съперник са сунитската Саудитска Арабия и страните от Персийския залив. 
Русия - сега е ангажирана с борбата за запазване на лидерството на славянското, православно, постсъветско полукълбо. 
А Китай скоро ще започне да защитава Големия Изток (Южна Корея, Монголия и Тайван). 
Ако Израел падне, ефектът на доминото ще се задейства в западното полукълбо и резултатът ще бъде реалност за следващите 100 години. 
Но дали САЩ ще успеят да се справят с третата война, в разгара на другите си ангажименти и (неуспешни) такива (Ирак, Сирия, Венецуела, Либия, Украйна, Централна Африка, Нигер и т.н.), докато Китай няма нито един подобен текущ ангажимент, остава да видим.

Lentata.com: Какъв ще бъде резултатът за САЩ от войната в Украйна, Газа и евентуалната война с Иран? 
Д-р Саймън Ципис:

Lentata.com: Чака ли ни следващата война след Русия-Украйна и тази в ивицата Газа?
Д-р Саймън Ципис:
Най-общо казано, въпросът е правилен: войната в Газа и войната в Украйна имат едно общо нещо: това се случи при управлението на Байдън във Вашингтон. И двата конфликта бяха подклаждани и поддържани от настоящия президент на САЩ и неговата администрация. Въпреки това, при по-фокусирано вглеждане, ние трябва да ги разделим. 
Ако се съсредоточим върху войната в Украйна, бих предположил, че тази война е важна повратна точка и за двата геополитически полюса - Запада, под ръководството на САЩ (по-точно - англосаксонския „истаблишмънт“ и Великобритания) и глобалната Евразия (Руската федерация плюс китайската ос). 
Вече ситуацията не е Западът срещу Изтока - както демокрация срещу социализъм. 
По скоро прозападните срещу антизападните; диктаторски режими срещу "демократични/либерални"; индивидуалисти срещу глобалистките форми на суверенитет; структура на биполярна система срещу многополюсна. 
Все още не сме в цивилизационния сблъсък, но сме в последния етап преди сблъсъка на цивилизациите на етническа, културна и религиозна основа. 
Ако Русия се огъне, това ще означава залез на недемократичния, антизападен полюс, но ако Западът се огъне, това ще означава изгрев на недемократичен, незападен (китайски, хинди, славянски, православен, мюсюлмански) сектори на света и следователно залез на англо-саксонската християнско-католическа цивилизация (и това ще бъде последният етап на битката между тези цивилизации). В случай, че САЩ се оттеглят от Украйна, а Израел признае правото на палестинска независимост; и Китай (заедно с Русия) предотврати или блокира, военно и/или дипломатически (ООН) задаващата се в момента западна атака срещу Иран - ще започне залезът на "Американския век".

Станете почитател на Класа