Дания изпраща дронове, танкове и изтребители Ф-16 за Киев. Лавров: Ще унищожим всичко!

Дания изпраща дронове, танкове и изтребители Ф-16 за Киев. Лавров: Ще унищожим всичко!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

Изявлението направи премиерът Мете Фредериксен след срещата на лидерите на северните страни с украинския президент Володимир Зеленски

 

 

 

Дания подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на над 1,1 милиарда долара. Това стана ясно от думите на премиера Мете Фредериксен след срещата на лидерите на северните страни с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава Кyiv Сndependent.

На съвместна пресконференция Фредериксен посочи, че нейното правителство ще постави предложението пред парламента.

Помощта включва танкове, дронове, боеприпаси, предназначени за задоволяване на непосредствените нужди на Киев, както и изтребители F-16.

"Намираме се в критична точка на войната и трябва да сме сигурни, че Украйна има всичко необходимо, за да продължи да се бори," заяви Фредериксен.

"Затова работим заедно като партньори и съюзници за дългосрочната сигурност на Украйна", добави тя.

Зеленски от своя страна благодари за навременната помощ.

Предишният пакет датска помощ на стойност $520 в края на октомври включваше танкове, бойни машини на пехотата, артилерийски снаряди, дронове и леки оръжия, припомня Кyiv Сndependent.

По данни на властите в Копенхаген, Дания вече е осигурила на Киев военна помощ за над $3 млрд и $408 млн за цивилни нужди.

Дания е и една отстраните, които обещаха да осигурят на Украйна изтребители F-16, които трябва да бъдат доставени през пролетта на 2024 г.

Новата помощ на северните страни идва, след като Русия предупреди страните от НАТО да не въоръжават Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров заяви преди дни, че всяка пратка с оръжия за Украйна ще бъде легитимна цел за руските сили.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа