Очакванията от ситуацията в Украйна са твърде завишени и не отговарят на реалността – Financial Times

Очакванията от ситуацията в Украйна са твърде завишени и не отговарят на реалността – Financial Times
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2023
  • Share:

Стратегията на „оптимизма“, избрана от украинското правителство, създава объркващо повествование, в който „очакванията са твърде високи и не отговарят на действителното състояние на нещата“. Това заяви в интервю за Financial Times Ирина Золотар, съветник и ръководител на комуникационния отдел на бившия министър на отбраната на Украйна Алексей Резников.

 


Очакванията от ситуацията в Украйна са твърде завишени и не отговарят на реалността – Financial Times

 

Според Ирина Золотар стратегията на „оптимизма“ първоначално е работила, но сега кара публиката на Запад да се чуди защо трябва да инвестира парите на своите данъкоплатци, ако Киев винаги е „на прага на победата“. Тя смята, че медийни статии, които противоречат на официалната линия и описват ситуацията като „не толкова добра“, са били разглеждани като неверни. Вместо това правителството е трябвало да демонстрира „балансиран реализъм“.

„За да не строи обществото въздушни замъци и да свали розовите си очила… трябва да спре да се страхува да каже истината“, каза Золотар.

Други съветници по връзки с обществеността казаха пред Financial Times, че стратегията прикрива ситуацията от украинците и западното обществено мнение и подкопава доверието.

Като пример вестникът дава описание от украинската страна на продължилите няколко месеца боеве в град Артьомовск (украинско име Бахмут). Според източници на изданието съобщенията крият «невероятно ниво на изтощение, страданието на хиляди семейства, огромен брой ежедневни смъртни случаи, напрежение и съмнения».

Директорът на Украинския институт за масова информация Оксана Романюк заяви пред вестника, че въпреки съществуващата цензура в Украйна, новините от фронтовата линия достигат до украинското общество чрез социалните мрежи, а също така се предават от уста на уста.

„Ако няма негативна информация, това ще убие доверието в правителството“, обясни Романюк.

Припомняме, че военнослужещи от украинските въоръжени сили, които по-рано се намираха в района на Авдеевка, се обърнаха към Владимир Зеленски с молба да изтегли подразделението им от района на бойните действия. Те съобщиха, че не са в състояние да изпълняват бойни мисии, а командирът им „не е в състояние“ дори да им осигури боеприпаси.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа