Големите технологии за първи път ще позволят правителствата да тестват продуктите на ИИ

Големите технологии за първи път ще позволят правителствата да тестват продуктите на ИИ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.11.2023
  • Share:

Дан Милмо и Киран Стейси
Най-напредналите технологични компании ще позволят на правителствата да тестват техните инструменти за изкуствен интелект за първи път, обяви Риши Сунак.
Компаниите, включително Meta, Google DeepMind и OpenИИ, се съгласиха да позволят на регулаторите да тестват най-новите им продукти с изкуствен интелект, преди да ги пуснат на обществеността, в ход, който според официални лица ще забави надпреварата за разработване на системи, които могат да се конкурират с хората. Сунак направи съобщението след двудневна среща на върха в Блечли Парк, на която разнородна група, включваща най-богатият човек в света, вицепрезидентът на САЩ и високопоставен китайски държавен служител, се съгласиха, че ИИ представлява сериозен риск за човечеството. Сунак каза: „Вярвам, че постиженията на тази среща на върха ще наклонят везните в полза на човечеството."
Илон Мъск в разговор между двамата, каза: „Технологията в крайна сметка може да замени всички човешки работни места. Тук виждаме най-разрушителната сила в историята. Ще дойде момент, в който няма да има нужда от работа. Можете да имате работа, ако искате работа... но ИИ ще може да направи всичко".
Премиерът също така обяви международна подкрепа за експертен орган, вдъхновен от Междуправителствения панел по изменението на климата, който да бъде председателстван от един от „кръстниците" на модерния ИИ.
Говорейки при закриването на срещата на върха, Сунак каза, че споразуменията, постигнати с множество държави и компании за ИИ, значително са намалили заплахата, представлявана от технологията. Въпреки това той беше принуден да защити доброволния характер на споразумението за тестване, като правителството му отказа да въведе законодателство, което да ограничи развитието на ИИ. Но той каза, че в крайна сметка „обвързващи изисквания" вероятно ще бъдат необходими за фирмите с ИИ.
Съгласно споразумението, обявено в Bletchley Park, в единомислие правителства и ИИ компании се споразумяха да работят заедно за тестване на безопасността на новите ИИ модели преди и след пускането им. Големите езикови модели, които са в основата на инструменти като ChatGPT chatbot, ще бъдат тествани в сътрудничество с правителствата срещу редица опасности, включително националната сигурност, безопасността и обществените вреди.
Този ход следва издаването на изпълнителна заповед от Белия дом тази седмица, която изисква от големите технологични фирми да представят резултати от тестове за своите модели на правителството на САЩ, преди да станат публични.
Сунак каза, че тестването ще бъде водено от новите институти за безопасност на ИИ в САЩ и Обединеното кралство, като британският орган се позиционира като „глобален център" за многостранната инициатива – която не включва участието на Китай.
Споразумението за тестване е подкрепено от ЕС и 10 държави, включващи САЩ, Обединеното кралство, Япония, Франция и Германия. Водещите ИИ компании, които са се съгласили за тестването, включват Google, OpenAI, Amazon, Microsoft и Meta.
„Тази идея е вдъхновена от начина, по който беше създадена Междуправителствената група по изменение на климата, за да постигне международен научен консенсус. С подкрепата на генералния секретар на ООН всяка страна се ангажира да номинира експерти." каза Сунак.
Йошуа Бенгио, известен като един от кръстниците на съвременния изкуствен интелект, ще ръководи изготвянето на първия доклад за безопасност. Бенгио, носител на наградата ACM Turing – еквивалентът на Нобеловата награда за компютърни науки – беше виден глас на предпазливост в дебата за развитието на ИИ. Той беше основният подписал писмото, публикувано през март, призоваващо за шестмесечно прекъсване на „гигантските" експерименти с ИИ, и подкрепи изявление през май, предупреждаващо, че рискът от изчезване на човечеството от ИИ трябва да се третира със същия приоритет като смекчаването на обществен риск от пандемии и ядрена война.
Опитите на Сунак да позиционира Обединеното кралство като световен лидер в разработването на нови правила за ИИ бяха частично засенчени в сряда от съобщението на министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо за нов институт за безопасност на ИИ във Вашингтон.
Британски служители заявиха, че очакват да работят в тясно сътрудничество с новия американски институт и други, за да създадат мрежа от подобни организации, които биха могли да извършват тестове по целия свят, като многостранното споразумение за тестване формира рамка за това сътрудничество. На пресконференция в края на срещата на върха, Сунак каза „Знам, че това е безпокойство, което хората изпитват. Трябва да гледаме на ИИ много повече като на втори пилот, отколкото на нещо, което задължително ще замени нечия работа. ИИ е инструмент, който може да помогне на почти всеки да върши работата си по-добре и по-бързо и по този начин вече го виждаме да се внедрява."
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа