Украйна: Стигна ли се до патова ситуация?

Украйна: Стигна ли се до патова ситуация?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.11.2023
  • Share:

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний даде отрезвяваща оценка на войната на страната му с Русия, като заяви, че двете армии вероятно са достигнали до „патова ситуация“ и че ще е необходим технологичен пробив, за да се обърне хода на събитията в полза на Украйна.

 

 

 

„Точно както в Първата световна война, ние достигнахме технологично ниво, което ни поставя в патова ситуация“, каза генералът в интервю за списание „Икономист“. Високото качество на способността на двете страни да виждат движенията на другите, каза той, означава, че „най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“.

В есе, придружаващо интервюто, Залужний описва войната като навлязла в „позиционна“ фаза, характеризираща се със статични фронтови линии и артилерийска война, а не с „маневрена“ война, която е свързана с движение и териториални придобивки.

С други думи, дългоочакваната украинска контраофанзива е в застой.

Пет месеца след началото на тази контраофанзива, с наближаването на зимата, украинските сили са напреднали с около 17 километра, с което се провалиха първоначалните надежди, че ще успеят да завземат много повече територии, да достигнат брега на Черно море и да прекъснат „сухопътния мост“ между контролираните от Русия територии в Източна Украйна и Кримския полуостров, който Русия анексира и отне от Украйна през 2014 г.

Руснаците постигнаха още по-малък напредък в собствената си контраофанзива през пролетта на миналата година и в неотдавнашното нападение на град Авдийвка, по време на което може да са загубили до 5000 войници, според украински оценки.

Залужний заяви, че и двете страни не са успели да напреднат поради високото качество на съвременните сензорни технологии и все по-широкото използване на безпилотни самолети, които са направили невъзможно започването на офанзиви с елемент на изненада.

„Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние“, каза той. „За да се измъкнем от тази безизходица, ни трябва нещо ново, като барута, който китайците изобретиха и който все още използваме, за да се убиваме един друг.“

В есето си Залужний призова за нови инвестиции в безпилотни самолети, електронна война и технологии за разбиване на мини. Той също така изказа предположение, че може да се наложи да бъдат мобилизирани повече украински граждани, за да се противодейства на предимството на Русия в жива сила.

Според Франц-Щефан Геди, анализатор от Центъра за нова американска сигурност, който е осъществил няколко пътувания до фронтовата линия в Украйна, вероятно е твърде рано да се твърди, че пробивът е невъзможен.

„Това все още е доста динамично бойно поле“, казва той, като отбелязва, че войните често преминават през фази на позиционна и маневрена война. „Затъването в една от тях за момента не изключва, че конфликтът ще премине в друга фаза в бъдеще“.

Все пак позоваването на „патова ситуация“ от страна на висшия военен командир на Украйна може да породи съмнения в момент, когато опозицията срещу по-нататъшната военна помощ за Украйна се засилва както в Конгреса на САЩ, така и в Европа.

Запитан за интервюто на Залужний в четвъртък, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че то „подчертава колко е важно да продължим да подкрепяме Украйна“ и призова Конгреса да приеме нов пакет военна помощ.

Изразът „патова ситуация“ се превръща в нещо като гръмоотвод във войната, тъй като Украйна и нейните поддръжници се противопоставят на внушенията, че войната не може да бъде спечелена на бойното поле и че вместо това трябва да преговарят за териториални отстъпки с Русия.

Когато преди година американският колега на Залужний, генерал Марк Мили, предположи, че войната вероятно не може да бъде спечелена и че зимното забавяне на бойните действия дава възможност за преговори, Белият дом бързо оттегли коментарите му. А украинският президент Володимир Зеленски е казвал в миналото, че патова ситуация с Русия „не е опция“ за нас.

Зеленски все още не е отговорил директно на забележките на Залужний, а в интервю за списание „Тайм“, публикувано тази седмица, той прозвуча далеч по-нападателно, като заяви, че „никой не вярва в нашата победа така, както аз“ и че преговорите за мир с Русия биха означавали „да оставим тази рана отворена за бъдещите поколения“.

Но един от помощниците на Зеленски заяви анонимно пред „Тайм“, че Зеленски „се заблуждава“.“Нямаме никакви възможности“, каза помощникът. „Ние не печелим. Но опитайте се да му го кажете.“

Междувременно Русия побърза да вземе отношение по коментарите на Залужний. „Не, не се е стигнало до патова ситуация“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък. „Русия стабилно провежда специалната военна операция. Всички цели, които бяха поставени, трябва да бъдат изпълнени.“

Каквото и да е украинското мнение за това дали войната все още може да бъде спечелена на бойното поле, руснаците изглежда не бързат да се споразумяват.

 

 

Станете почитател на Класа