Арестуваха крайнодесен германски политик след чути поздрави „Зиг хайл“

Арестуваха крайнодесен германски политик след чути поздрави „Зиг хайл“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2023
  • Share:

Законодател от крайнодясната партия Alternative für Deutschland (AfD) бе арестуван в понеделник по обвинения, включващи показване на забранени тоталитарни символи, след като съседи на неговото братство се оплакали, че често чуват нацисткия поздрав „Зиг Хайл".
Новоизбраният Даниел Халемба, на 22 години, трябваше да заеме мястото си в баварския регионален парламент по-късно в понеделник. Той е член на студентското братство Teutonia Prague, чиито помещения бяха нападнати от полицията през септември.
По време на акцията служителите казаха, че са открили забранени символи - конституцията на Германия забранява показването на символи на тоталитарни режими като свастиката - а съседи се оплакали, че чуват "Зиг Хайл" отвътре.
Говорител на прокуратурата каза, че Халемба ще бъде изправен пред съда по-късно. Обвиненията включват подбуждане към расистки обиди.
Националния дискурс, който все повече се доминира от обсъждане на миграцията, помогна на AfD да постигне поредица от силни изборни резултати далеч отвъд старите си ядра в постиндустриалния изток, като избирателите изглеждат необезпокоявани от нейното движение вдясно. Партията, втора в анкетите в няколко източни провинции, постигна рекордни резултати в западните провинции Бавария и Хесен.
Партията и нейното младежко крило са под наблюдение в няколко щата, тъй като видни нейни личности, като водещия кандидат за Европейски парламент Максимилиан Крах, сравняват имиграцията с колониализма и заявяват, че „ориенталските заграбвания на земя водят до сексуално насилие над европейски момичета".
Халемба, който се е присъединил към братството като студент по право във Вюрцбург, посочи Бьорн Хьоке, лидер на крайнодясното крило на AfD, за свой политически модел за подражание. „Те искат да ме арестуват, избран член на провинциалния парламент, три дни преди да заема мястото си, използвайки напълно незаконна заповед за арест", каза Халемба във видео, разпространено в канала на неговия адвокат в Telegram.
Братствата в Германия, много от които датират от първото обединение на страната през 19 век, са известни със своята консервативна, често националистическа философия.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа