Удар по болница в Газа: Израел обвинява „Ислямски джихад“

Удар по болница в Газа: Израел обвинява „Ислямски джихад“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.10.2023
  • Share:

Във вторник вечерта, 17 октомври, ракета удари болница „Ал-Ахли“ в ивицата Газа, при което загинаха стотици хора. „Хамас“ обвини за инцидента израелската армия и призова мюсюлманите по света да протестират. След собствено разследване Израел заяви, че ислямистката терористична група „Ислямски джихад“ е отговорна за удара по болницата.

Това беше съобщено от израелския англоезичен онлайн вестник The Times of Israel. Отбелязва се, че при нападението са загинали най-малко 300 души. Още няколкостотин души са били ранени.
Първоначално израелските власти заявиха, че проверяват информацията. По-късно ЦАХАЛ заяви, че разузнавателните данни на израелските военни показват – зад нападението срещу болницата стои ислямистката терористична групировка „Ислямски джихад“.

 

След удара по болницата в Газа

 

„Анализът на оперативните системи на ЦАХАЛ показва, че по време на удара терористите в ивицата Газа са изстреляли залп от ракети, които са преминали в непосредствена близост до болница „Ал-Ахли“ в Газа. Разузнавателните данни от много източници, с които разполагаме, показват, че „Ислямски джихад“ е отговорен за неуспешното изстрелване на ракетата, която порази болницата в Газа“, се казва в изявление на израелската армия.

Телевизионният канал „Ал Джазира“ случайно предаваше на живо падането на ракетата. На видеото се вижда как ориентировъчно палестинската ракета се отклонява от курса и пада върху болницата. На кадрите се вижда и горящата болница за няколко секунди. Любопитно е, че веднага след това каналът превключва на студио и спира излъчването на видеото.

По същото време, след като ракетата удари болницата в Газа, в арабските страни започнаха масови протести. В Йордания привърженици на Хамас подпалиха израелското посолство и се опитаха да го щурмуват.

Видеозаписът показва как разгневена тълпа обгражда сградата и се опитва да проникне вътре. Все още не е известно дали в сградата е имало израелски служители. Протести след стачката в болницата в Газа започнаха и в Тунис, Турция, Сирия, Иран и Ливан.

ЕС, Световната здравна организация, Арабската лига, както и турският президент Реджеп Ердоган осъдиха експлозиите в болницата в Газа. По този повод СЗО настоява за незабавна защита на цивилното население и оказване на медицинска помощ в палестинския анклав.

„СЗО категорично осъжда нападението срещу болницата Ал-Ахли“ – написа генералният директор на здравната агенция на ООН Тедрос Адханом Гебрейесус на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Ръководителят на ЕС Шарл Мишел заяви, че нападенията срещу гражданската инфраструктура в Газа нарушават международното право.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече ракетата, поразила болница, „последния пример за лишаване от основни човешки ценности“.

Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт призова западните лидери „незабавно да спрат тази трагедия“, като добави, че „арабските механизми ще документират тези военни престъпления и на престъпниците няма да им се размине“.

В знак на протест срещу бомбардировката на болницата в Газа Йордания отмени срещите на Джо Байдън с арабските лидери, които бяха планирани да се проведат в сряда, 18 октомври.

Планираната среща на върха на американския президент в Аман с йорданския крал Абдула, египетския президент Абдел Фатах Сиси и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, която трябваше да обсъди войната на Израел срещу Хамас, беше отменена, заяви йорданският външен министър Айман Сафади.

На този фон президентът на еврейската държава Ицхак Херцог разкритикува медиите, че безкритично следват изявленията на палестинските групи, обвиняващи израелската страна. Той увери, че Израел не е замесен в удара по болницата в Газа, а вината е на терористите.

„Ракета на „Ислямски джихад“ уби много палестинци в болница в Газа – място, където трябваше да бъдат спасени човешки животи. Срам за медиите, които поглъщат фалшивите съобщения на „Хамас“ и „Ислямски джихад“, излъчвайки по света кървавата клевета на 21-ви век. Срам за подлите терористи в Газа, които умишлено проливат кръвта на невинни хора“, каза той.

Херцог подчерта, че Израел е на страната на доброто в тази война и всеки трябва да се присъедини към израелската страна: „Изборът никога не е бил по-ясен. Израел се изправя срещу враг, сътворен от чисто зло. Ако отстоявате хуманността, ценността на всеки човешки живот, вие подкрепяте Израел“.

Бойците на Хамас не престават да извършват ракетни нападения срещу инфраструктурата на Израел и продължават да държат цивилни граждани за заложници.

В същото време ЦАХАЛ продължава операцията по унищожаване на военната инфраструктура на бойците в ивицата Газа. На Израелските сили за отбрана се налага да се борят и с други терористи – „Хизбула“ в Ливан.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа