«Не само у нас»: В Полша заговорха за гражданска война

«Не само у нас»: В Полша заговорха за гражданска война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.10.2023
  • Share:

Бившият полски президент Валенса заяви за риска от гражданска война в страната

 

 

"Не само у нас": В Полша заговорха за гражданска война

 

 

Полша я заплашва гражданска война заради парламентарните избори, това заяви бившият президент Лех Валенса в интервю  за френското списание Le Point.

«Ситуацията е сериозна. Не изключвам риска от гражданска война в Полша. В крайна сметка хората ще излязат на улицата в още по-голям брой. Дори се страхувам, че ще използват оръжие», предупреди той.

Според бившия президент „подобен бунт” е възможен не само в Полша.

Парламентарните избори в републиката ще се проведат на 15 октомври. Основната конкуренция на управляващата партия «Право и справедливост», която държи лидерската позиция от 2015 г., е «Гражданската коалиция», водена от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

По-рано съобщихме: „Погледнете сметката“: В Полша осъзнаха последствията от подкрепата на Украйна

Myśl Polska: Полша плаща за помощта за Украйна със стандарта на живот на своите граждани

Полша се оказа в ролята на безгрижен посетител на ресторант, който се съгласи да плати сметката на гостите на другата маса, без да поглежда цените, тази аналогия с отношенията между Варшава и Киев направи сп. Myśl Polska.

«Поръчахме не за себе си, а за гостите на съседната маса. Никой не ни показа менюто с цените и никой не се интересуваше от ястията, които поръчаха за другите за наша сметка», пише в публикацията.

Както се отбелязва в статията, на Полша ще са нужни десетилетия, през които стандартът на живот на нейните граждани ще се влоши, за да плати тази „сметка“.

„Освен това се оказа, че съдовете са откраднати по пътя от кухнята, а гостът, на когото ги поръчахме, се оказа неблагодарен и арогантен“, продължава с аналогията изданието.

Както отбелязват авторите на материала, бъдещата печалба, на която се надяваше полското правителство като компенсация за помощта за Украйна, се оказа илюзорна, тъй като всички приходи ще бъдат получени САМО от американски компании.

Washington Times писа по-рано, че решимостта на Запада да помогне на Украйна отслабва с продължаването на конфликта. Изданието посочи, че това е повлияно от неспособността на Украйна да покаже успехи на бойното поле по време на т.нар. «контранастъпление».

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа