Рар: Конфликтът между Израел и Хамас ще провокира нова вълна от терор в Европа

Рар: Конфликтът между Израел и Хамас ще провокира нова вълна от терор в Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.10.2023
  • Share:

Пускайки огромен поток от арабски бежанци на територията на Европейския съюз, ръководството на ЕС допринесе за проникването на радикални ислямисти. Това категорично не се харесва на местното население, заяви пред вестник ВЗГЛЯД политологът Александър Рар. По-рано в Брюксел беше извършена терористична атака, при която нападател с викове „Аллах Акбар“ застреля двама шведски граждани.

 

 

„Настоящият конфликт между Израел и Хамас може да провокира нова вълна от ислямистки терор по улиците на Европа. Колкото по-дълго продължава настоящата ескалация, толкова повече страсти ще се разгарят сред мюсюлманското население в ЕС. Този път шведски фенове бяха убити“, каза германският политолог Александър Рар.

„Напълно възможно е по този начин терористът да е отговорил на неотдавнашното изгаряне на Корана в Стокхолм. Силите за сигурност на различни държави-членки на ЕС отдавна предупреждават гражданите: сред огромния брой бежанци от Близкия изток има и опасни хора, които могат да представляват заплаха за нашето общество“, подчерта той.

„Полицията в европейските страни се опитва да арестува тези, които нарушават закона. Въпреки това става все по-трудно да се контролира ситуацията. Много граждани на ЕС все по-често задават въпроса: защо местните власти не могат да затворят или експулсират потенциален убиец от ЕС? Общественото възмущение постепенно нараства“посочва експертът.

„Сегашната ситуация води до повишаване на рейтинга на крайнодесните партии. Освен това държавите от Източна Европа имат добра възможност да засегнат западните си колеги, като споменат, че нямат ислямисти, тъй като всички врати за бежанците от арабския свят са затворени“, обобщава Рар.

 

Рар: Конфликтът между Израел и Хамас ще провокира нова вълна от терор в Европа

 

По-рано в Брюксел беше извършена терористична атака, при която нападател с викове „Аллах Акбар“ застреля двама шведски граждани. Трагедията се разигра в навечерието на мача от Европейското първенство през 2024 г. Загиналите са фенове, дошли в Белгия, за да подкрепят родния си отбор. В резултат на инцидента нивото на тревога в националната столица беше повишено до четири от пет.

Премиерът Александър Де Кроо също изрази съболезнования на шведския си колега Улф Кристерсен.
„Нашите мисли са със семействата и приятелите на тези, които са загубили близките си. Като близки партньори ние заедно се борим с тероризма“, подчерта той. Освен това прес-службата на УЕФА съобщи за отмяната на мача между националните отбори на Белгия и Швеция.

По-късно информация за нападателя се появи в местни медии. Той се оказа някой си 45-годишен Абдесалем, който живее в Схарбек и е от тунизийски произход. Подчертава се, че още преди инцидента той е бил известен на разузнаването с радикалните си ислямистки възгледи. По-късно телевизионният канал VRT съобщи, че заподозреният е бил неутрализиран в брюкселско кафене.

Това не е първата терористична атака в Европа от началото на конфликта между Израел и Хамас. В петък неизвестен нападател с огнестрелно оръжие нападна училище в северния френски град Арас, като уби учител и рани няколко души. Както съобщава Parisien, заподозреният се оказал родом от Чечня. По време на атаката той също крещи «Аллах Акбар!»

По-късно ръководителят на френското вътрешно министерство Жералд Дарманин заяви, че атаката срещу лицея в Арас е следствие от ескалацията на палестинско-израелския конфликт. В страната е въведен режим на терористична заплаха.

 

 

A.Z

 

Станете почитател на Класа