Путин: Китайският президент е скъп мой приятел

Путин: Китайският президент е скъп мой приятел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.10.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин похвали китайския президент Си Цзинпин за инициативата "Един пояс, едни път" и отправи покана за глобални инвестиции в Северния морски път, който според него може да задълбочи търговията между Изтока и Запада, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

 

Путин, който е в Пекин за третия форум на внушителната китайска инициатива, благодари на китайския лидер за поканата и заяви, че Русия може да играе ключова роля в съживяването в съвременността на древния Път на коприната. Путин нарече Си свой "скъп приятел" и похвали инициативата "Един пояс, един път" за това, че обединява света.

"Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече - каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие", заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС. "Готови сме да осигурим надеждна ледена навигация, комуникации и доставки", допълни той.

Путин изтъкна, че "още през следващата година навигацията за товарните кораби от ледови клас по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна".

Станете почитател на Класа