Страните от АСЕАН залагат на руския опит в изграждането на ядрени централи

Страните от АСЕАН залагат на руския опит в изграждането на ядрени централи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.10.2023
  • Share:

„Държавите-членки на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) разчитат на Русия да предостави своя опит в изграждането на атомни електроцентрали (АЕЦ), за да им помогне да реализират собствените си дългосрочни енергийни цели". Това заяви Надхила Шани, старши изследователски анализатор в Центърът за енергетика на АСЕАН, в кулоарите на Азиатско-тихоокеанската енергийна седмица.
„Индонезия и Филипините обмислят изграждането на атомни електроцентрали като част от дългосрочните си енергийни планове. Чувствам, че Русия би могла да подкрепи този план поради своя опит в изграждането на атомни електроцентрали, особено за новата технология като малък модулен реактор", отбеляза Шани.
„Имаме толкова много острови в Индонезия с не много голямо търсене на някои от островите, така че технологията като SMR е тази, която можем да обмислим", каза тя.
„Плановете за изграждане на АЕЦ в страните от Югоизточна Азия произтичат от желанието за разнообразяване на енергийния микс и запазване на енергийната сигурност", отбеляза експертът.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа