Тръмп ще съди лондонска фирма за „досието Стийл"

Тръмп ще съди лондонска фирма за „досието Стийл"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.10.2023
  • Share:

Доналд Тръмп каза, че досието, в което се твърди, че той е участвал в „перверзно сексуално поведение" и е плащал подкупи на руски длъжностни лица, за да поддържа бизнес интересите си, е неистинско и фалшиво и съди за обезщетение в Лондон.
Бившият президент на САЩ посочи, че е готов да даде показания във Върховния съд по делото си за нарушение на правата за защита на данните от Orbis Business Intelligence по отношение на „досието Стийл" от 2016 г. Досието, разследващо опитите на Русия да повлияе на президентската кампания в САЩ през 2016 г., е съставено от съоснователя на Orbis Кристофър Стийл, който преди това е управлявал руското бюро на MI6.
Тръмп не присъства на изслушването на висшия съд, което ще определи дали делото може да отиде в съда. В писмено изявление на свидетел той каза: „Единственият начин, по който мога напълно да докажа пълните неточности на личните данни в досието, е да заведа това производство и да докажа чрез доказателства в процеса, че данните са неверни. Решение на английския съд по този въпрос ще бъде огромно облекчение за мен, тъй като напълно ще потвърди истинската позиция пред широката общественост. Докато няма такава присъда, продължавам да търпя щети и страдания в резултат на това, че хората неправомерно вярват, че данните в досието са точни."
Тръмп претендира за нанесени щети на репутацията му в резултат на споделянето на Orbis на досието с три лица, което според него съдържа „неистинни, фалшиви или измислени твърдения".
През 2017 г. то е публикувано от BuzzFeed. Въпреки че Тръмп приема, че Orbis не носи юридическа отговорност за това, той каза: „Ако досието не беше съставено от г-н Стийл за ищеца, то никога нямаше да стане обществено достояние."
Документът включва твърдения, че Тръмп е наел проституиращи да уринират една върху друга в президентския апартамент на хотел в Москва и е участвал в секс партита в Санкт Петербург.
Orbis иска делото срещу него да бъде прекратено, преди да може да отиде на съд, като твърди, че няма реалистични изгледи за успех, че искът е предявен твърде късно, че всяка вреда на бившия президент на САЩ е причинена от публикацията на BuzzFeed и е предявен с „неправилна цел".
В писмени аргументи, Антони Уайт Кей Си, представляващ Orbis, каза: „Изключителното и необяснимо забавяне на ищеца при предявяването на иска срещу Orbis, неговото преследване на това дело едва след като подобен съдебен процес срещу Orbis и г-н Стийл в САЩ беше отхвърлен и установен за безполезна, досадна и политически мотивирана злоупотреба със съдебния процес, неговите многобройни обидни лични атаки и клевети срещу г-н Стийл и обширната му история на използване на съдебни процедури за тормоз, тормоз и сплашване на предполагаемите му опоненти, всичко това води неумолимо до заключението, че настоящите искове са предявени с нелегитимна цел и следователно са злоупотреба с процеса."
Присъдата ще бъде постановена на по-късна дата.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа