Проф. Владимир Чуков за атентата в Анкара: Отново насилие на ПКК

Проф. Владимир Чуков за атентата в Анкара: Отново насилие на ПКК
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.10.2023
  • Share:

Излязоха впечатляващи детайли от мястото на атентата в Анкара.Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков.

 

 

 

За първи път, наред със силните критики към Кюрдската работническа партия, се чуха и обвинения към министъра на вътрешните работи, че турските органи са проспали тази операция, която беше на метри от турския парламент, обясни той.

"Тази операция има няколко послания и едно от тях е срещу този министър на вътрешните работи, защото атаката е срещу Дирекцията на вътрешните войски на МВР на Турция. Това е предходното работно място на този човек преди той да стане губернатор на Истанбул. Тоест - това е атака лично срещу него. Очевидно нещо, което е много ясно като послание. Буквално тази година неговото име се спрягаше за един от потенциалните кандидати за кмет на Истанбул. Става въпрос за атентат, направен няколко часа преди деня на откриването на новата парламентарна година във Великото национално събрание на Турция, там, където присъства президентът Реджеп Ердоган. Виждате колко много неща подсказват за тежката ситуация в Турция. Това е увертюра, вероятно, за връщането на насилието в Турция от кюрдски произход. Ето тук отварям една скоба - събитията в Нагорни Карабах подсказаха, че вниманието от кюрдите ще бъде насочено и към арменците. Това е някаква комбинация между кюрди и арменци", каза арабистът.

Проф. Чуков уточни, че това са събития, които подсказват, че вероятно Турция се връща към една позабравена епоха - на терористични актове.

"Светът в момента коментира тази терористична акция в сърцето на турската столица, но в същото време в периферията има и други", допълни Владимир Чуков.

Станете почитател на Класа