Вашингтон е "дълбоко загрижен" за съдбата на Арменците в Нагорни Карабах

Вашингтон е "дълбоко загрижен" за съдбата на Арменците в Нагорни Карабах
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.09.2023
  • Share:

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкен изрази пред Армения "дълбоката загриженост" на Вашингтон за съдбата на арменските жители на Нагорни Карабах след превземането на територията от Азербайджан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

 

В телефонен разговор с арменския премиер Никол Пашинян Блинкън "изрази дълбоката загриженост на САЩ за арменското население на Нагорни Карабах", съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър. "Той подчерта, че САЩ призовават Азербайджан да защити цивилното население и да изпълни задълженията си по отношение на човешките права и основните свободи на населението на Нагорни Карабах, както и да гарантира, че силите му спазват международното хуманитарно право", добави говорителят.

По-късно арменският външен министър Арарат Мирзоян призова ООН да изпрати "незабавно" мисия в Нагорни Карабах, която да оцени и наблюдава ситуацията на място.

Антъни Блинкен e организирал три кръга на мирни преговори между Армения и Азербайджан с цел намаляване на напрежението в Нагорни Карабах - територия, която е присъединена към Азербайджан през 1921 г. от съветското правителство, но е населена предимно с арменци. Отцепническия регион стана сцена на две войни между бившите съветски републики Азербайджан и Армения: едната между 1988 и 1994 г., при която загинаха 30 000 души, а другата - през есента на 2020 г., с 6 500 загинали.

Във вторник светкавична офанзива от страна на Баку принуди арменските сепаратисти да капитулират. Населената предимно с християни Армения обвини населения предимно с мюсюлмани Азербайджан, че планира етническо прочистване, но вчера Баку увери ООН, че ще защити жителите на Нагорни Карабах.

По-рано вчера руският първи дипломат Сергей Лавров обвини Армения, че "налива масло в огъня" в спора си с Азербайджан. В изказване в кулоарите на Общото събрание на ООН, той обвини някои западни сили, че "дърпат конците", за да подкопаят руското влияние. И "за съжаление, от време на време арменските лидери наливат масло в огъня", призна той.

Примирието от 2020 г., подписано под егидата на Москва, беше последвано от разполагане на контингент от руски миротворци, припомня АФП. Тази седмица арменски демонстранти се събраха пред руското посолство в Ереван, за да осъдят бездействието на Москва за предотвратяване на азербайджанската въоръжена офанзива.

Въпреки това Лавров изрази увереност, че арменците ще "помнят историята си" и ще останат "свързани с Русия и другите приятелски държави в региона, а не с тези, които се намесват отвън". Той се позова на споразуменията от Алма Ата от 1991 г., с които беше създадена Общността на независимите държави (ОНД), обединяваща бившите съветски републики, включително Армения и Азербайджан.

Тази декларация "означаваше, че Нагорни Карабах е част от Азербайджан, толкова е просто", добави руският външен министър.

Станете почитател на Класа