Rebelión: Конфликтът в Украйна и борбата за освобождение на народите в Африка е явен знак за упадъка на САЩ

Rebelión: Конфликтът в Украйна и борбата за освобождение на народите в Африка е явен знак за упадъка на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.09.2023
  • Share:

Както показа конфликтът в Украйна, понастоящем Съединените щати преживяват икономически упадък и не са в състояние да запазят влиянието си на световната сцена, пише авторът на статията за Rebelión. Зад тази тенденция обаче стои нещо повече: упадъкът на Запада като цяло.

 

 

Превод от Rebelión, Испания: 

 

Rebelión: Конфликтът в Украйна и борбата за освобождение на народите в Африка е явен знак за упадъка на САЩ

 

Съединените щати са икономическа и военна свръхдържава от края на Втората световна война, но през последните десетилетия претърпяха икономически упадък и глобалното им влияние намаля.

Това отчасти се дължи на засилената конкуренция от други сили като Китай и Русия, появата на мощни алтернативни блокове като БРИКС, както и на вътрешните проблеми като икономическото неравенство, кризите и политическата поляризация.

В този контекст конфликтът в Украйна и борбата за национално освобождение в Африка са признаци на икономическия упадък на САЩ и проблеми в глобалната капиталистическа система.

Икономиката на САЩ е силно засегната от резкия ръст на инфлацията, което е следствие от икономическите санкции, които правителството на Байдън наложи срещу Русия. Ускореното поскъпване на храните се свързва и със забавяне или спиране на доставките от Украйна.

По-опасен за икономиката на САЩ е протекционизмът на „приятелските“ страни, който се състои в ограждане и защита на собствената им промишленост и експорт от чуждестранната конкуренция.

Износът за САЩ ще намалее, а цените ще се повишат. Съединените щати ще засилят икономическите си мерки: ще използват все по-широко запасите си от нефт и газ (вече много оскъдни), ще засилят защитата на потребителите и ще намалят финансовата помощ за Украйна.

Гражданите на САЩ обаче ще продължат да изпитват негативни последици през следващото десетилетие.

Конфликтът в Украйна започна като борба за власт над страната между проруските и прозападните сили, но тази борба прикрива по-дълбоки икономически и политически интереси.

Донбас, който се превърна в епицентър на конфликта, има ценни природни ресурси и е важен индустриален център.

Военните действия нанесоха сериозен удар на украинската икономика и допълнително отслабиха позициите на САЩ в региона.

Това състояние на нещата показва икономическия упадък на Съединените щати и неспособността им да запазят влиянието си на световната сцена.

Индия и Китай ще се превърнат в новите конкуренти на международната сцена, а икономическата мощ и богатство постепенно ще се изместят към Азия.

Налице е и БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), група от континентални велики сили, които водят борба за нови позиции.

Съединените щати имат повече от 737 военни бази по света и 200 хиляди военнослужещи, готови да започнат военни действия по всяко време.

В съвременните условия САЩ провеждат активна военна политика в Азиатско-тихоокеанския регион, стремейки се към неговото широкомащабно превъоръжаване и по-нататъшна ядрена модернизация.

Ето защо тоталната и глобална война не изглежда далечна перспектива.

В този контекст се озоваваме в ситуация, която философът Славой Жижек нарича „горещ свят“.

Борбата за национално освобождение в Африка отразява нарастващото желание на народите на континента да контролират природните си ресурси и да изградят свои собствени икономики.

В продължение на десетилетия колониалните и неоколониалните сили експлоатираха африканските ресурси за своя собствена изгода, тласкайки местното население към бедност.

Тези конфликти представляват движение срещу експлоатацията, призив за постигане на национална идентичност, икономическа и социална справедливост.

Борбата за освобождение на Африка е началото, напомнянето, че глобалната капиталистическа система не е неразрушима и че народите в неравностойно положение трябва да се обединят, за да изградят по-социално справедлив свят.

Конфликтът в Украйна и освободителната борба в Африка са признаци на икономическия упадък на САЩ и напрежението в глобалната капиталистическа система.

Тези конфликти са призив за действие и напомняне, че заедно можем да изградим по-справедливо и хуманно бъдеще.

Конфликтът в Украйна и освободителната борба в Африка са двете ясни прояви на икономическия упадък на Съединените щати и напрежението, присъщо на глобалната капиталистическа система.

С издигането на други сили, като Китай, на международната сцена, става ясно, че балансът на силите се променя.

Въпреки че Съединените щати поддържат мощно военно присъствие, те губят икономически и политически позиции.

Възходът на Китай представлява сериозно предизвикателство за хегемонията на САЩ. Икономическият му растеж и способността му да създава съюзи и да разрешава конфликти напълно променят международните отношения, отваряйки възможността за нови освободителни процеси като този, който сега е в ход в Африка.

Въпреки това, напрежението около Тайван е отличен пример за това как съперничеството между свръхдържавите може да предизвика конфликти с невъобразими размери, които излагат на риск цялото човечество.

Борбата за освобождение в Африка отразява желанието на народите на континента да контролират ресурсите си и да изградят свои собствени икономики, оставяйки зад гърба си експлоатацията и грабежа, на които са били подложени в миналото. Но е важно да се разбере, че истинското освобождение няма да дойде от чужди сили, а чрез солидарността и единството на потиснатите народи.

Описаните събития са призив за действие за потиснатите и социално слабите хора.

Те ни напомнят за необходимостта да работим заедно, за да изградим по-справедлив и равноправен свят и да преосмислим комунизма.

Но не можем да разчитаме на съществуващите власти, за да бъдат осъществени тези промени.

Трябва да разчитаме на собствената си солидарност и сплотеност, за да постигнем икономическа справедливост и истинско освобождение.

Именно в съвместната работа и намирането на общи решения ще намерим ключа към решаването на проблемите на нашето време и изграждането на много по-съвършено общество.

 

 

КК

Станете почитател на Класа