Новият екипаж на МКС се настани в каютите на обслужващия модул "Звезда"

Новият екипаж на МКС се настани в каютите на обслужващия модул "Звезда"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

Руските членове на екипажа на "Союз-МС-24", пристигнали на Международната космическа станция (МКС), са се настанили в кабините на служебния модул "Звезда", съобщи космонавтът на "Роскосмос" и специален кореспондент на ТАСС Дмитрий Петелин. Според Петелин тези каюти са били обитавани от него и космонавта Сергей Прокопиев преди.
„Решихме да им дадем нашите каюти и да се настаним в малки модули, така че поставихме спални чували като хамаци. Направихме го в модула Рассвет и във възловия модул Причал. Не винаги се прави по този начин, тъй като зависи от екипажите", добави космонавтът.
Ракета-носител Союз-2.1а, носеща космически кораб Союз МС-24, бе изстреляна от космодрума Байконур в петък в 18:44 часа. Московско време (3:44 ч. GMT). Екипажът на космическия кораб бе съставен от Олег Кононенко, заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти „Гагарин" и командир на екипа на космонавтите на Роскосмос, който ще стане четвъртият специален кореспондент на ТАСС на орбитата на орбиталната аванпоста, космонавтът Николай Чуб и астронавтът на НАСА Лорал О'Хара. Космическият кораб се скачи към модула "Рассвет" на руския сегмент на МКС.
На 17 ноември 2021 г. ТАСС и Роскосмос подписаха меморандум за сътрудничество, съгласно който информационната агенция откри офис на борда на МКС. Космонавтът Александър Мисуркин беше първият специален кореспондент на МКС. Полетът му продължи 12 дни. Той беше наследен от Олег Артемьев през март 2022 г. В момента двама кореспонденти - Дмитрий Петелин и Олег Кононенко - работят като кореспонденти на ТАСС на МКС.

Станете почитател на Класа