WSJ: Русия принуди Запада да заеме отбранителна позиция в Африка

WSJ: Русия принуди Запада да заеме отбранителна позиция в Африка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

Успехите на Русия в борбата за влияние в Африка принудиха САЩ и Запада да заемат отбранителна позиция в някои кътчета на този континент, пише The Wall Street Journal. Анализаторите твърдят, че прогресът на Москва по този въпрос ще й позволи да контролира ключови енергийни коридори, които биха могли да се превърнат в алтернатива за нейните собствени енергийни доставки за Европа.

 

 

WSJ: Русия принуди Запада да заеме отбранителна позиция в Африка

 

„Руснаците са в режим на агресивна експанзия, а Съединените щати просто се опитват да запазят“ присъствието си в Африка», коментира Камерън Хъдсън, бивш началник на кабинета на специалния представител на САЩ в Судан.

Анализаторите твърдят, че успехът в Африка ще позволи на Москва да контролира ключови енергийни коридори, които биха могли да служат като алтернатива на собствените й доставки за Европа. Това също би позволило на Кремъл да разшири глобалната си конфронтация със Запада, се отбелязва в статията.

Докато САЩ и Русия се борят за влияние в Африка, Москва търси достъп за своите военни кораби до едно от средиземноморските пристанища на Либия, което ще й позволи да разшири военноморското си присъствие в задния двор на НАТО.

 

 

КК

Станете почитател на Класа