Ген. Марк Мили: Контраофанзивата на Украйна не е провалена

Ген. Марк Мили: Контраофанзивата на Украйна не е провалена
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

Украинската контраофанзива не се е провалила, заяви най-висшият американски военен, генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на американските сили.

 

 

Той обаче допълни, че пътят към окончателна победа на Киев в конфликта е все още много дълъг, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тези коментари генералът направи в интервю, излъчено днес.

Украйна започна контраофанзивата си през юни, за да си върне териториите, окупирани от Русия.

"Знам, че някои наблюдатели твърдят, че тази офанзива се е провалила. Тя не се е провалила", заяви Мили в интервюто за Си Ен Ен относно украинската контраофанзива.

"Тази офанзива, въпреки че е бавна, по-бавна от предвиденото, си остава постоянна", допълни той и заяви, че украинците разполагат все още със значима ударна сила.

Генералът все пак заключи, че "ще трябва много време", за да се постигне целта на украинския президент Володимир Зеленски "да изгони всички руснаци от страната си".

Зеленски ще посети Белия дом в четвъртък, на 21 септември, за нови разговори с президента на САЩ Джо Байдън относно подкрепата за Киев срещу руската инвазия.

Това пътуване идва в момент, в който Конгресът на САЩ дебатира нова военна помощ на стойност 24 милиарда долара за Киев. Зеленски ще посети и Конгреса за срещи с лидерите на демократите и на републиканците там.

Станете почитател на Класа