Започна есенното изостряне на ситуацията с НАТО

Започна есенното изостряне на ситуацията с НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

Традиционно есента е сезонът за военни учения във всички страни по света. Това е разбираемо: благоприятни метеорологични условия, краят на наборните кампании - време е да се разтърси офицерския корпус, който си е починал по време на отпускарския сезон, се актуализира оборудването, което е застояло.

През последните години обаче маневрите на държавите от НАТО, които се провеждат в близост до границите на съюзната държава на Русия и Беларус, са пропити с осезаем идеологически смисъл и вече не се възприемат като „просто учения“. Имената им, поставените задачи пред участниците и дори датите, избрани за начални, изглеждат доста символични.

Септември 2023 г. не е изключение – дори един бърз поглед на картата показва, че Русия и Беларус са буквално погълнати от пръстен от маневри, които са съвсем близо до границите. Освен това тренират се различни родове войски, но по същество отработват една задача - настъпление.

Така на 4 септември в Литва започнаха маневрите „Инженерски Тътен 2023“. Ученията са традиционни, провеждат се от 2013 г., но сега повечето от тях се провеждат не в Централна Литва, а на главния полигон “Силвастрас Зукаускас” (така се казваше генералът от руската имперска армия Силвестър Жуковски в предвоенна Литва), разположен в Пабраде, в непосредствена близост до границата с Беларус. В маневрите участват военнослужещи от Литва, Латвия, Естония, Полша, САЩ, Великобритания, Белгия, Унгария и Чехия. Бойните задачи включват отработване на взаимодействието на инженерни подразделения и инженерно осигуряване на маневрени подразделения по време на военна операция, като ще се използват имитиращи боеприпаси и пиротехника.

На 9 септември Латвия и Естония се присъединиха към съседа си и край бреговете им започнаха големи военноморски маневри „Северно крайбрежие“. В тях участват над 30 военни кораба и над 3000 военнослужещи от Литва, Латвия, Естония, Белгия, Канада, Холандия, САЩ, Франция и Швеция. По-специално, САЩ участват в големия десантен кораб “Меса Верде” предназначен да транспортира повече от 800 морски пехотинци. Главнокомандващият на германския флот, вицеадмирал Ян Кристиан Каак, вече каза, че ученията са „ясен сигнал към Русия да бъде бдителна”, отбелязвайки, че „надеждното възпиране трябва да включва способността да атака.”

Адмиралът доразви мисълта си: „Ако Сувалки бъдат блокирани - а това може лесно да се направи, тъй като има само два пътя и една железопътна линия - тогава ще ни останат само морски пътища и тогава ще имаме да се бием по пътя. Така ученията “Северно крайбрежие” за първи път бяха обявени за открито антируски военноморски маневри в Балтика, като преди това адмиралите от НАТО се въздържаха от подобни формулировки.

По време на ученията ще бъдат отработени десантни операции, взаимодействие между екипажите на кораби, военноморската авиация и поддържащите ги сухопътни части. Маневрите ще се ръководят от новия щаб на германския флот в Рощок.

На 17 септември Полша започва учението „Есенен огън“, което ще се проведе на 70 км от границата с Калининградска област – във Варминско-Мазурското воеводство. Основната цел е да се тестват вече постъпилите на въоръжение в полската армия южнокорейски танкове К2 и да се подготвят за тяхното масово производство, както заяви министърът на националната отбрана Мариуш Блашчак на среща с министъра на отбраната на Корея Ли Чон-сьоп. Интересно е също, че Блашчак изобщо не крие символиката на началната дата на ученията: 17 септември е началото на освободителния поход на Червената армия през 1939 г., по време на който Западен Беларус и Украйна са включени в състава на СССР. Така, демонстрирайки корейски танкове близо до границите на Русия и Беларус, Полша изглежда намеква за някакъв вид „реванш“.

И накрая, в Латвия на 5 септември започна учението за национална отбрана „Немезида 2023“, което ще продължи един месец. В маневрите ще участват около 8500 военнослужещи от всички родове войски, участват и военнослужещи от САЩ, Дания, Литва и Естония. През втората половина на месеца Латвия ще проведе ежегодното учение „Сребърна стрела“, чиято същност е традиционна – планиране и провеждане на настъпателни и отбранителни операции.

Както виждаме, военната активност по границите на Русия и Беларус е много висока, особено като се има предвид, че през юни ВВСна Норвегия, Швеция и Финландия проведоха най-големите съвместни маневри „Арктическо предизвикателство -2023“ с участието на 150 самолета, и Финландия в същото време отработиха взаимодействие със съюзниците по маневрите „Северна гора – 2023“.

Но най-красноречиво е друго, а именно символиката на тази дейност. В момента военни маневри в близост до границите на Русия и Беларус се провеждат от всички страни от НАТО без изключение, които непосредствено граничат с тях. И това изглежда ако не като пряка заплаха, то като недвусмислен сигнал за подготовка за военни действия срещу Съюзната държава.

Кирил Аверянов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа