Американските покровители на “петата колона” си платиха за наглостта

Американските покровители на “петата колона” си платиха за наглостта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

Посланикът на САЩ Лин Трейси беше извикана в руското външно министерство и й беше съобщено, че двама американски дипломати са обявени за персона нон грата и трябва да напуснат Руската федерация до седмица. Един от тях е класически разузнавач.

 

 

 

Вторият ръководил опозиционните либерали и си спечелил лоша репутация. Въпреки това Москва не е искало да предприеме крайни мерки. Трябвало е.

Москва реши да експулсира първия и втория секретар на американското посолство Джефри Силин и Дейвид Бърнстейн. „Посочените лица са извършвали незаконна дейност, поддържайки връзка с руския гражданин Р. Шонов, обвинен в „конфиденциално сътрудничество“ с чужда държава, на когото са били възлагани финансови компенсации, насочени към накърняване на националната сигурност на Руската федерация“, се казва в съобщението на сайта на руското външно министерство.

Те очакват Вашингтон да „направи правилните заключения и да се въздържа от конфронтационни стъпки“.

Робърт Шонов е бивш служител на американското консулство във Владивосток. Той беше арестуван през март и в края на август му бяха повдигнати обвинения. Според ФСБ от миналия септември Шонов, по указание на Силин и Бърнстейн е събирал информация за напредъка на СВО, мобилизационните процеси в руските региони, както и „проблемни въпроси и оценка на тяхното въздействие върху протестната активност на населението в очакване на изборите за президент на Русия през 2024 г. За това той е получил парична награда. На кадрите от разпита, публикувани от ФСБ, Шонов признава вината си.

В отговор американското посолство изрази "силен протест срещу продължаващите опити на руското правителство да сплашва и тормози служителите на посолството". „Правителството на САЩ ще отговори по съответния начин“, се казва в изявление на посолството.

На фона на дългогодишната „дипломатическа война“ между САЩ и Руската федерация експулсирането на още двама дипломати може да изглежда като обикновено събитие. Това обаче не е съвсем вярно.По правило Москва обявява чуждестранни дипломати за персона нон грата като ответна мярка или само когато героят бъде хванат с димящ пистолет в ръка.

В изключителни случаи, когато пистолетът в ръката все още пушеше, но беше по-добре да не привлича вниманието към този пушек, на лицето беше позволено да си тръгне тихо, понякога дори в края на акредитационния период.

Силин и Бърнстейн също получиха шанс. Когато 62-годишният Шонов беше арестуван във Владивосток, ФСБ официално се свърза с посолството на САЩ с молба за разпит на Силин и Бърнстейн. Невъзможно беше да ги арестуваме, защото са акредитирани дипломати, но теоретично е възможно да разговаряме с официално разрешение и в присъствието на консула.

Американското посолство имаше три възможности. Или да евакуират и двамата от Русия с първия полет. Или да се съгласи на разпит, като постави противоположни условия. Или да се позове на Виенската конвенция и да не прави нищо.

Те избраха третия път, който очевидно е в съответствие с наръчниците на Държавния департамент, но в сегашните условия изглеждаше твърде самоуверено. Все пак Шонов си призна, като веднага след ареста посочи Бърнстейн и Силин. Но тези двамата не само продължиха работата си на длъжностите първи и втори секретар на политическия отдел на посолството, но и го укрепиха.

Бърнстейн, въпреки ранга на втори секретар, играе ролята на специфичен покровител на несистемната опозиция, както и на либерално настроената част от интелигенцията и журналистиката. Преди него дълги години тази роля изпълняваше първият секретар Хауърд Соломон в посолството на САЩ (от времето на посланик Майк Макфол).

От една страна, говорим за разузнаване, тъй като от тази среда може да се получи и полезна информация. От друга страна, това е формирането и подхранването на среда на влияние. Соломон например беше известен с организирането на всякакви срещи и вечери в посолството за избрани опозиционери и интелектуалци, а Бърнстейн активно присъстваше на съдебни заседания, включително тези за обявяване на някои неправителствени организации за чуждестранни агенти.

Отделно Бърнстейн ръководеше руската експертна общност, близка до либералните среди. Този „прозорец“ за американците постепенно се затваря, но американското посолство въпреки това запазва позицията на покровител на тази среда. Можем да очакваме, че някой друг ще дойде на мястото на Бърнстейн (и по-рано Соломон).

Джефри Силин преди това е работил в Бейрут, това е класически тип разузнавач, един от малкото останали в персонала на посолството. Логично той не можеше да бъде изгонен, а да бъде задържан като идентифициран служител, за да се установят веригите му от връзки. Но това не са времената: размерът на посолството на САЩ е намален до минимум и няма да отнеме много време, за да разучим новотоназначение.

От известно време имаше слухове, че случващото се може да е свързано с планирани размени. Потенциалът за обмен вече е достатъчен, за да се избегнат допълнителни арести, но има технически затруднения, тъй като основните участници в обмена от западната страна не са в Съединените щати, а в затвори в европейски страни. Освен това американците не демонстрираха способността да окажат натиск по този въпрос не само върху Германия, но дори и върху малка Словения. Също така не беше възможно да се постигне екстрадиция в Съединените щати на руснак, арестуван в Бразилия.

В такава ситуация решението на американците да продължат да посещават някои опозиционни партита в Москва и да молят възрастен бивш управител по доставките да търси перспективни журналисти за наемане на работа беше изключително неудачно.

Сегашният състав на силно съкратеното американско посолство се държи доста странно. Неговите обществени структури се намесват толкова открито във вътрешните работи на Руската федерация, че изглежда просто неприлично.

Ако Силин и Бърнстейн, съгласно инструкциите на станцията на ЦРУ, изпълняват заповедите на началника на станцията, тоест през цялото лято те са се врели в очите както на руското контраразузнаване, така и на политическите власти, те е трябвало да бъдат подготвени за факта, че рано или късно търпението на руснаците ще прелее.

В Москва наистина не обичат да изгонват някого първи. Това е просто непрактично, такива случаи са изключителни. Но самите американци наелектризират атмосферата около себе си, провокирайки експулсирането на хора с дипломатически паспорти и арестите на агенти от всякакво качество.

Има нещо самоунищожително в това. Поради намаляването на персонала на посолствата и въвеждането на така наречените московски правила за работа и пребиваване на служителите и техните семейства, качеството на персонала в посолството започна рязко да намалява. Вместо да се скрият и по някакъв начин да си свършат работата, по някаква причина посолството и станцията на ЦРУ решиха да лазят по нервите на руската страна. Резултатът е предвидим.

 

 

Евгений Крутиков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа