Кога ще приключи СВО: Борис Рожин дава неудобни, но честни отговори

Кога ще приключи СВО: Борис Рожин дава неудобни, но честни отговори
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

В противопоставянето между Русия и Запада ще спечели този, който има повече ресурси. Друг вариант няма. А Съединените щати умишлено забавят боевете в Украйна, за да отслабят Русия, да намалят нейния потенциал и да я лишат от нейната икономика и ресурси. Води се война на изтощение. Колко ще продължи?

 

 

 

И какво е сегашното положение на фронта? Нека поговорим за това с военния експерт Борис Рожин.

Вероятността за пробив на юг на цялата руска отбрана е около 40-50% до края на 2023 г. Това мнение изрази Трент Мол , директор по анализи в Агенцията за военно разузнаване на САЩ . Ограничените боеприпаси и влошаващото се време ще направят това много трудно, каза той.

Както пише The Economist, ако Украйна засили военното си присъствие около Работино, за да запази позициите си, ако притокът на боеприпаси продължи, това ще увеличи способността й да направи нов пробив през следващата година. Въпреки това нито западни, нито украински официални лица не могат да оценят дълбочината на руската отбрана и колко трудно ще бъде за украинските въоръжени сили да проникнат в тях с бронирани машини.

Според неназован представител на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън , чието мнение е цитирано от списанието, на Киев му остават около 6-7 седмици за контранастъпление . В същото време има някои разногласия в американското ръководство относно това дали то изобщо ще успее да постигне някакъв напредък през този период. Защото украинските въоръжени сили, прехвърлили по-голямата част от резервите си на бойното поле още преди пробива на втората линия и понесли големи загуби при опита за пробив, едва ли ще успеят да стигнат далеч.

Ако погледнете бойното поле след пет години, то може да изглежда почти същото.

- каза високопоставен служител на американското разузнаване.

В същото време той подчерта, че качеството както на руските, така и на украинските сили намалява с времето. Водещият на "Първи руски" Юрий Пронко разговаря с военния експерт Борис Рожин за ситуацията на фронта в предаването "Царьград. Главное " .

За какво САЩ похарчиха 200 милиарда долара?

Юрий Пронко:Борис, да започнем с тези контролни цифри, които между другото се изричат и от руски военни. Казват, че на въоръжените сили на Украйна остават около пет-шест седмици - и това е всичко. Съгласни ли сте с тази теза? Не е ли твърде сладко от наша гледна точка, че те са почти изтощени и ние просто трябва да се задържим? Поглед на професионалист?!

Борис Рожин : Тези изводи са свързани преди всичко с очакваните метеорологични условия. Защото още през октомври ще има силно размекване на почвата, ще вали и ще бъде доста трудно да се движите извън магистралите. Които също се доубиват.

Видяхме какво се случи при опит за движение в колони със западна бронирана техника. Когато направиха пътища в минни полета, а след това ги затрупаха в тези коридори. Следователно, в условия, когато цялата земя ще бъде разкаляна, повечето бронирани превозни средства, особено колесните, няма да могат да се движат нормално . По същата причина миналата есен, миналата пролет и тази пролет там нямаше интензивни битки.

Сега те активно, дори свръхинтензивно, използват тези резерви, които бяха предназначени за развитие на успеха след пробива на нашата защита. Според техните планове това трябваше да стане още през юни-юли, след което да вкарат 82-ра бригада и т.н. и да започнат настъпление към Токмак и други населени места. Но те не успяха да пробият защитната линия. Следователно тези сили се изразходват интензивно за развитие на успеха...

- Борисе, ама чакай! Ако четете западната преса, слушате украински говорители, киевски говорители, тогава те вече са пробили всичко! Те пробиха!

- Нека бъдем конкретни точка по точка. Ето, Пятихатки. Боевете там се водят от 4 юни. А Пятихатки сега са в „сивата“ зона, врагът не успя да ги окупира напълно, още по-малко да напредне някъде. Това е задънена улица.

По-нататък. Обстановката в района на Работино . Врагът никога не превзема напълно Работино. Той контролира севера и част от центъра на селото, а нашите са на юг. Противникът не успя да пробие Работино на юг. Височините, които се намират зад Работино и отиват към Вербовое, също не са заети от врага. И Вербовое не е окупирано от врага.

В тази посока, да, врагът е напреднал. Вклинен между Вербовое и Работино, той се натъква на хълмове, които не може да преодолее. И сега той се опитва да започне „месни атаки“ на Вербовое, опитвайки се да разшири фронта на настъплението. И следващият месец най-вероятно ще мине в такива атаки. Може би с цената на невероятни усилия те ще се укрепят в Работино и дори ще превземат Вербовое.

Но и Вербовое, и Работино са част от опорната зона на първата защитна линия, основната. А има и прословутите ровове, или „зъбите на дракона“. Така наречената "линия Суровикин". А те дори не я доближиха. Там нямаше сериозен напредък. Но боевете при Работино, и при Вербовое, и за височините между тези две населени места ще продължат през следващите седмици.

След това Времеевския перваз. Продължават боевете в района на Урожайни и Старомайорски . Украинските въоръжени сили пропълзяха в Урожайное и част от Старомайорское. Но те не успяха да напреднат по-нататък, разчитайки на тези села, на юг, в посока Старомлиновка, която искаха да превземат още през юни.

Има атаки срещу Новодонецкое и Новомайорское. Това отново е опит за излизане от тази задънена улица, която се е появила там, и опит за пробив между Времевския перваз и Угледар. Което беше съвсем очаквано. И там поради съсредоточаването на артилерия се опитват да смелят отбраната ни.

Но всичко това е бавно натискане и напредък. Там пробиви няма, дори и близо. И за какви линии на защита говорят?

Тук The Economist пише, че Агенцията за отбранително разузнаване на Пентагона е заложила на 2024 г.

- Това е логично. Защото американските стратези, разбира се, вече разбират резултатите от тази офанзива. И тяхната задача не е да се занимават с военна пропаганда. Те вече трябва да преминат към въпросите за подготовката на есенно-зимната кампания и следващата година от войната.

Защото политиците, които са обвързани с резултатите от тази офанзива, както в Украйна, така и в САЩ, не могат да кажат: о, извинете! Похарчихме почти 200 милиарда долара - и това постигнахме... Не можете, след като сте похарчили 200 милиарда долара, да представите като успех село Урожайное? Или някакъв Ровнопол?

Това не може да се представи на обществото, защото ще се смеят. Защото ще попитат: къде отидоха тези пари? Да не говорим за огромните загуби от 66 хиляди души само в южното направление. Цифрата е официална.

Разбира се, резултатът не отговаря на разходите. Следователно те ще вземат предвид грешките, които са допуснати от тях и които са използвани от нашето командване.

Нашето командване проведе много компетентна Запорожка стратегическа отбранителна операция. В това нашият Генерален щаб надигра и противниковия Генерален щаб, и съветниците на НАТО. Виждаме изявления, че са подценили руските минни полета, подценили са упоритостта и самоотвержеността на руските войници. Тоест признават грешките си.

Нашият Генерален щаб взе предвид тези точки много по-добре от командването на противника. Затова сме доста оптимисти за развитието на ситуацията. Въпреки че все още има различни оперативни и тактически кризи, свързани с опитите на врага да пробие някъде.

Ще се бият до последния украинец

- Борисе, ето известната заповед на Министерството на отбраната, на вече пенсионирания Алексей Резников, по отношение на заразените с ХИВ и туберкулозните, с нервни разстройства и т.н. Всъщност това е ужасна трагедия! Добре ли те чух или можеш да ме поправиш тогава, има ли мобилизационен ресурс? Извинете за цинизма ми.

- Разбира се, че има. И те набират няколко хиляди души на ден точно по начина който виждаме във видеоклиповете. Най-вероятно ще награбят 200-250 хиляди в следващите 3-4 месеца и още толкова след това. След около шест месеца те ще се опитат да съберат до 500 хиляди. Защото ресурсът им от доброволци е изчерпан. Остават хора с увреждания, студенти, жени...

Някои смятат, че твърдението, че ще се бият до последния украинец, е някаква фигура на пропагандата. Но ето, вижте! Те загребват всеки, до когото могат да стигнат, който не може да избяга или да се откупи. Хората по същество са държани заложници от собствения си нацистки режим. И те са първите изоставени. Бързо са обучени и хвърлени в атака. Така че руската армия ще изразходва боеприпаси и ще бъде възможно да се стреля с артилерия по идентифицираните руски позиции. И така защитават ядрото на някои от бригадите си. Така действат!

Казват, че сега Украйна има около 300-400 хиляди безвъзвратни загуби. Но мисля, че ще разберем истинската цифра след войната.

Очевидно е, че смятат да продължат да се борят в този дух. И в един момент ще възникне въпросът за попълването на тези съществуващи бригади. Което, разбира се, не може да бъде компенсирано от никакви наемници или членове на НАТО, дори редовни, които се крият под маската на „наемници“. Необходимо е редовно попълване на работната сила. И ако това не е така, тогава отпред започват много сериозни проблеми.

Когато се борим дълго време, ние, разбира се, имаме повече предимства. Защото не сме извършили втора вълна на мобилизация. Всичко минава през договор, през ЧВК и други структури, където продължават да вербуват хора. И така, около 200 хиляди души също се включиха доброволно, освен договори и други неща. Засега това ни се попълва и като цяло държим фронта.

Да, разбира се, има проблеми в различни области. Но колкото и да се надява врагът да повтори ситуацията с Балаклея миналата година, той не успява да го направи. Защото в този момент, грубо казано, просто нямаше достатъчно хора. И сега, когато числеността на групировката на руските въоръжени сили се увеличи, а Украйна поради загубите не успя да увеличи значително числеността на войските си, възникват големи проблеми. И ще се стремят с всички сили да увеличат набирането в армията на хора, на които може да се даде автомат и да се пратят на клане.

Но президентът на Украйна Владимир Зеленски и неговото обкръжение осъзнават ли какво правят? Според вас.

- Със сигурност! Но след всичко, което са направили, те не могат да се откажат от властта. Всъщност тези хора станаха военни престъпници, които организираха геноцида на собственото си население, установявайки открито нацистки, терористичен режим. При всяко повече или по-малко адекватно правителство те веднага ще бъдат изправени пред съда.

Следователно тяхното бъдеще е да ограбят колкото се може повече тук и след това да избягат на Запад. Освен това те имат активи в Лондон, Абу Даби и Дубай. И апартаменти и пари. Плюс панамските офшорки на бандата на Зеленски. Американците дори го потвърдиха...

Тяхната съдба е съдбата на прословутите лидери на Южен Виетнам . Имаше лидери на марионетното правителство на Афганистан, които се вкопчваха в колесника на излитащите самолети...

Тези хора не се свързват с Украйна. Тук печелят пари и обслужват интересите на своите господари, които са ги инсталирали. Същият нов министър на отбраната Рустем Умеров е чисто американска креатура. И ако нещата не им вървят, просто заминават в чужбина. Както същият Арсений Яценюк напусна по едно време и периодично се обажда отвъд границата, от чужбина. Който навремето стена строеше, ако си спомняте. Ограби $1,5 милиарда в Украйна и си отиде. А сега се изявява като експерт по икономическо развитие.

Но от другата страна казват: но ние се борим с олигарсите! И като цяло сме демокрация! Сега ще вкараме Игор Коломойски в затвора, а може и да не го вкараме, не знам... Там му дадоха много сериозни обвинения за Приватбанк.

— Добре , виждали ли сте проблеми с украинския милиардер Виктор Пинчук Ринат Ахметов ? Те са добре. Някои олигарси изместват други олигарси. Хората около Зеленски дойдоха на власт с подкрепата на американците или британците и сами станаха олигарси.

Получи се класическо сливане на бизнес и правителство. В същото време те не са обременени с никакви морални принципи, които биха им попречили да използват престъпни методи за правене на бизнес - рекетиране, рейдерски завладявания и т.н.

САЩ не признават провала на офанзивата

- Ето, за американците. Бих искал да погледна ситуацията с теб от друг ъгъл, Борис. Администрацията на президента на САЩ планира да изпрати допълнителна партида касетъчни боеприпаси в Украйна в близко бъдеще. Това пише New York Times , позовавайки се на свои източници. Ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен на свой ред заяви, че САЩ ще отпуснат нов пакет помощ за Украйна на стойност 1 милиард долара, от които 665 милиона долара ще отидат за военни цели. Още по-рано Пентагонът обяви доставката на Украйна на снаряди с обеднен уран. Борис, какво ще кажеш на базата на тези твърдения?

- Имам стара позиция. Тя не се променя. Всичко, което е под прага за използване на ядрено оръжие, ще бъде доставено в Украйна и ще бъде използвано в Украйна. И не трябва да се изненадвате; това трябва да се третира като реалност на сегашното и бъдещото развитие на войната.

Всичко, което не включва директно ядрен удар срещу САЩ или НАТО, ще бъде използвано в Украйна.

- Добре, какво искат да получат като резултат? Е, поражението на Русия е глупост!

- Не, те искат да победят Русия! И да предизвикат вътрешна разруха в страната. Да се удължат боевете, да се максимизират икономическите и демографските загуби на Русия, за да се предизвикат някакви вътрешни вълнения в страната и смяна на властта. Нещо като срутване в стил 1917 или 1991 година. Ето техния план! И ако този план не проработи сега, тогава те ще го забавят, ще го финансират и ще инвестират възможно най-много усилия и пари в него. Едни – свои, а други – като напрягат европейските си сателити. Виждаме, когато ги принуждават...

- Ами чакайте. Вие сам казахте, че едни и същи гласоподаватели на изборите, макар и достатъчно милиардни, както казвам, ще твърдят: а колко ефективно са похарчени тези 200 милиарда? Това се отнася за Америка. Тук президентът на Литва Гитанас Науседа, един от най-върлите русофоби, каза, че корупцията в Украйна не позволява увеличаване на обемите на доставките.

Една добре позната история може да се развие и на парламентарните избори в Словакия. Където всъщност човекът, който ръководи опозиционната политическа сила, е много успешен. Не знам, ще фалшифицират или няма да фалшифи;ират изборите. Ще може ли Джордж Сорос или някоя друга компанийка да направи нещо? Но фактът остава: те ще трябва да отговарят!..

Е, добре, вие изтощавате Русия, провокирате Русия към вътрешен бунт, към крах. Защото външно е трудно да я победиш, почти невъзможно! Защото руснаците могат да се взривят само отвътре. Но в същото време имам въпрос: къде в тази координатна система е Украйна, украинците? Къде е Европа в тази координатна система? И какъв трябва да бъде крайният резултат от тези изявления и решения, които виждаме и чуваме?

— Какво казват избирателите, връщайки се към първоначалните твърдения. Блинкен казва, че виждат известен напредък, защото не могат да признаят провала на офанзивата. Това ще се отрази и във вътрешен план!

Но от наша страна виждаме, че се бавят. Води се война на изтощение, включително и в Европа. И това ще доведе до факта, че столовете под американските марионетки в Европа скоро ще започнат да се клатят. В някои страни вече виждаме това. Защото редица страни от ЕС, начело с Германия, вече са изпаднали в рецесия . И това, разбира се, ще се отрази на политическата стабилност в Европа, падането на рейтингите на политиците, които следват курса на Вашингтон и укрепване на позициите на различни евроскептици.

Виждаме как расте популярността на „Алтернатива за Германия“ в Германия, виждаме ситуацията в Словакия, където ситуацията балансира на ръба на, да кажем, антибрюкселски модел. И така нататък. И тъй като Европа плаща за тази война, от американска гледна точка това е дори изгодно. Защото отслабването на Европа увеличава нейното икономическо робство във всички сфери на живота.

Днешна Европа е Русия през 90-те години

- Борис, напълно съм съгласен с теб. Аз съм професионален икономист и анализирам ситуацията от тази страна. Днес разгледах документите и ги анализирах: строителната индустрия в Швеция е изправена пред много големи проблеми. Пазарът на недвижими имоти е в застой. Като цяло това е 11% от БВП. И всички разбират отлично, че строителството на къщи в Швеция става нерентабилно. Защото тяхната себестойност е по-висока от продажната цена. Изглежда повече или по-малко просперираща страна, нали? От всички гледни точки.

— Когато нямаш национално ориентиран елит и служиш на курса на Вашингтон или Брюксел, си принуден или доброволно да вземаш решения в интерес на външни бенефициенти в ущърб на собствената си държава и население. Защо да отиваме далеч? Ние сами знаем как се случи в нашия собствен пример, когато по време на президентството на Борис Елцин бяха взети решения против националните интереси . Съюзниците бяха предадени, позициите в някои страни се предадоха, нанесени са щети на икономиката и индустрията. Все още подреждаме всичко. И Европа е в същото положение, в което ние бяхме през 90-те години.

Сега Русия е напълно суверенна държава, която сама взема решения. А там на практика няма държави, които да вземат решения сами. Те са принудени да координират действията си с Вашингтон и Брюксел. Изглежда, как може така, да вредите на вашето население, на вашата икономика? Но ето как е възможно! Защото вие нямате своя пълна военно-политическа субектност. И следователно вашите действия - те, всъщност, причиняват щети и на вас.

И ролята на Украйна в тази ситуация е на трамплин, място за водене на прокси война срещу Русия. А нейните ресурси, включително демографските, са превърнати в консумативи.

След САЩ - само разруха

Ако анализирате украинските медии и изявленията на украински оратори, политици, публични и непублични, то 80% от тях са за това как ще победят Русия, а 20% са за това как ще живеят щастливо, когато целият свят помогне те се възстановяват. " План Маршал 2.0 " и така нататък. И, между другото, пропагандата работи много ефективно от тази страна! Висококачествена картина. Всичко е направено точно според снимката. Оставам с впечатлението, че американските уши стоят зад пропагандната машина.

- Естествено. Тези, които вярват в тези „планове на Маршал“, трябва да помнят, че нито една от страните през последните 20-30 години, в които Съединените щати водеха своите прокси войни, никога не беше възстановена. Либия, Ирак, Сирия, Афганистан... Същото очаква и Украйна.

Достатъчно е да погледнете която и да е от страните, в които Съединените щати се опитаха да наложат демокрация и западни ценности. Разрушена инфраструктура, орди от бежанци и напълно изгубени перспективи за сериозно развитие без външна помощ. Украйна върви по същия път. Но ако ще се позиционирате като такова „камикадзе“ в служба на Съединените щати, тогава не трябва да се изненадвате от резултатите, които се случват във вашата страна.

Правилно ли разбирам, че тази битка на измотаване, на изтощение ще продължи не само до края на тази година, но и през цялата 2024 г.? Разбирам, че е трудно да се симулира ситуацията. Но все пак, Борисе, тази история има ли финал?

- Всички войни свършват някой ден. Сирийската война също приключи по някое време. Русия изпрати свои войски в Сирия през 2015 г., а бойните действия с висока интензивност с участието на руски войски приключиха едва през 2020 г. Тоест изминаха пет години, преди ИДИЛ да бъде победена и да бъдат нанесени решителни поражения на прозападните и протурските бойци. Все още има такива, но те вече не твърдят, че свалят президента Башар ал-Асад .

Възможно е на мястото на Украйна, след пет години от започването на СВО, през 2026-2027 г., да се формира нещо като европейски Идлиб. Не бих го изключил.

Между другото, нека ви напомня, че около декември 2015 г., след навлизането на руските войски, руското външно министерство предложи на бойците споразумение за разрешаване на конфликта. Те отказаха, като продължиха да настояват за свалянето на Асад. Ето също така Украйна иска Крим в границите от 1991 г. Знаем как свърши това за екстремистите. Тоест, ако те не искат мир, тогава трябва да се подготвим за дълга и сериозна борба.

Врагът ще се опита да атакува с помощта на НАТО и да организира терористични атаки. Просто трябва да приемете тази реалност и методично да работите за унищожаването на тази формация. Да ги лишат от възможността да претендират за нещо и по някакъв начин да застрашат стратегически Русия. И това е нашата работа за следващите година, две, три

Нека подчертая: американците планират производство на боеприпаси в интерес на войната в Украйна до 2026-2027 г. Ето колко време отделят те за воденето на тази война. Следователно няма защо да се надяваме, че ще приключи утре.

Русия ще защитава своите интереси

Тази страна казва, че Русия печели от замразяването на конфликта, но те са непримирими... Е, чувате, нали? Социологически изследвания, решения и укази, приети закони, забраняващи всякакви преговори с Русия. А украинското общество е решено... И знаеш ли, Борисе, най-войнствените са тези, които са в Европа! Тези, които избягаха. Бившият депутат от Върховната рада Олег Царев веднъж ми каза в ефир, че най-пацифистките мнения в окопите всъщност са от тази страна.

„Тези решения и укази, забраняващи преговорите, могат да бъдат отменени с едно телефонно обаждане от Вашингтон. Как навремето уволниха главния прокурор Виктор Шокин . Ето как можете да отмените всеки указ.

Това не е позицията на Украйна, с нея няма какво да се говори. Но сега има смисъл Украйна да се обсъжда само със САЩ. Защото там американците банкират и организират управлението на процесите. Това е врагът, който стои зад украинските нацистки формирования, срещу които бяхме хвърлени. Както на времето си в Сирия, той застана зад ИДИЛ и други терористични групи.

Видимият враг се промени, но основният не си отиде. Следователно методите са подобни. И отношението към местното население е подобно. Не им пукаше за сирийците, не им пука и за украинците. Използваха откровени ислямисти в Сирия, използват нацисти в Украйна. За тях това е просто консуматив.

Следователно, ако говорим за нещо със Съединените щати, тогава, разбира се, има смисъл да обсъждаме стратегически неща. Какъв е смисълът да се говори с куклите за каквото и да било? Ако просто се обадите в Съединените щати на следващия ден, те ще възпроизведат напълно всичко. Както беше в случая с преговорите в Истанбул през март 2022 г. Всичко беше признато, имаше споразумения, а след това Вашингтон и Лондон оказаха натиск - и всичко беше отменено.

Какво трябва да преговаряме с режима на Зеленски, ако Блинкен или Джейк Съливан , съветникът по националната сигурност на президента на САЩ, се обади от Вашингтон и каже: „не, отменете всичко“?

Затова трябва ясно да разберем с кого се борим. И целите, които преследва нашият враг. Когато разберем това, нямаме излишни въпроси как и какво. Има разбиране, че трябва да се подготвим за дълга борба, в която водеща роля трябва да играят интересите на Русия и нейното място в пост-вашингтонския свят.

- Разбирам! Благодаря много!

 

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа