Шефът на Съвета за сигурност на Украйна постави нови искания към Запада

Шефът на Съвета за сигурност на Украйна постави нови искания към Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

Нежеланието на Запада да предостави съвременни оръжия на Украйна и практиката на „дозиране на военна помощ“ не ѝ позволяват да постигне желаните цели. Това мнение изрази секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на страната Алексей Данилов в статия в "Украинская правда", публикувана вчера, предаде ТАСС.

 

 

"Практиката да се дозира предоставянето на военна помощ на Украйна от страх, за да не се предизвика раздразнение (...) - е фалшива в основата си", твърди Данилов. Според него "отказът или забавянето на прехвърлянето на съвременни оръжия на украинските въоръжени сили е пряко поощрение" за продължаване на военните действия.

В същото време Данилов признава, че в западните средства за масова информация "се наблюдават признаци на определена медийна подготовка на общественото мнение" и сега се прокарват тези за провала на украинската контранастъпление и постоянното намаляване на боеспособността. на украинските въоръжени сили; за ограничените ресурси на Украйна за водене на война, изчислени само в седмици и месеци; за необходимостта от бързо прекратяване на конфликта, дори ако Русия запази новите си региони.

В тази връзка Данилов смята, че за да се реализира украинската "мирна формула", западните държави трябва да предприемат редица мерки: да узаконят дългосрочна военна помощ за Украйна, да неутрализират тенденцията на "умора от войната", да формулират и съгласуват "формула за украинска победа", основана на "политическата отговорност" на партньорите на Украйна; да препланират съответните действия, "имайки предвид възможния им дългосрочен характер".

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че Москва остава отворена за разговор с Киев и призова Украйна „да не танцува под чужда мелодия“ в контекста на забележките на американския държавен секретар Антъни Блинкен по темата за преговорите между Москва и Киев, че „за танго са нужни двама“. В същото време руският лидер припомни, че президентът на Украйна Владимир Зеленски е подписал указ за забрана на преговорите с Русия, припомня ТАСС.

 

Източник: ТАСС

Станете почитател на Класа