Шолц неуспешно се опита да „шамароса“ Русия

Шолц неуспешно се опита да „шамароса“ Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.09.2023
  • Share:

Zeit: заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 наруши плановете на Шолц да „удари шамар“ на Русия

 

 

Шолц неуспешно се опита да „шамароса“ Русия

 

Съдържанието на заключителната декларация от срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи провали плановете на канцлера Олаф Шолц да „шамароса” Русия, пише германският вестник  Zeit.

Изданието припомня, че преди година на срещата на Г-20 в Бали «неочаквано» беше приета декларация, осъждаща специалната операция в Украйна, въпреки че по-рано по същия въпрос в Общото събрание на ООН Китай, Индия и Южна Африка се въздържаха от гласуване.

Западът интерпретира приемането на такава декларация като изолация на Русия, говореше се за „звучен шамар“, се казва в статията.

„Шолц говореше за това, че се е случило напълно важно прояснение в решаващия момент на този конфликт.

Сега той признава това, което вече не може да бъде скрито.

В заключителната декларация (на срещата на върха на Г-20 през 2023 г. в Ню Делхи, бел. ред.) няма осъждане на Русия, не се споменава и за „шамар“, пише изданието.

В статията се отбелязва, че година след срещата на върха в Бали може да се признае едно — моментът не е бил «решаващ» и не е ставало дума за никакви «разяснения».

Декларацията от Ню Делхи от срещата на върха на Г-20 призовава за действия по отношение на конфликта в Украйна в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН.

Представителят на РФ в Г-20 Светлана Лукаш заяви, че половината от членовете на организацията отказват да тълкуват събитията в Украйна в интерес на Запада. Декларацията отразява балансирана позиция за Украйна и желанието за разрешаване на конфликтите по целия свят, отбеляза тя.

На предишната среща в заключителното изявление мнозинството от членовете на Г-20 осъдиха конфликта в постсъветската република, но в декларацията се посочва, че има „други мнения относно тази ситуация и санкциите“.

Както подчерта тогава руското външно министерство, Москва счита за добър резултат приемането на документ, който «удовлетвори всички».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа