NRK: Влизането на Украйна в НАТО в замяна на отстъпване на територии е съмнително

NRK: Влизането на Украйна в НАТО в замяна на отстъпване на територии е съмнително
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Украинският експерт по сигурността Орися Луцевич заяви, че Украйна може да отстъпи териториите си на Русия, ако незабавно стане член на НАТО, съобщи телерадиокомпанията NRK. Подобен план обаче беше приет хладно в самия алианс и мнозина го счетоха за пресилен. Ето защо.

 

 

Превод от NRK, Норвегия: 

 

NRK/Украински изследовател: „Можем да се примирим с териториални загуби“

 

Русия може да запази завзетите от нея украински територии, ако в замяна Украйна незабавно стане член на НАТО, твърди изследователката Орися Луцевич от Кралския институт за международни отношения (Chatham House) в Лондон.

Предложението на украинския експерт по сигурността може да изглежда като ехо от сензационното изявление на съветника на НАТО Стиан Йенсен.

Тогава той каза: „Наистина считам, че най-вероятното решение е украинците да се откажат от територията, а в замяна да получат членство в НАТО».

Орися Луцевич е заместник-началник на руския отдел в известния аналитичен център Chatham House.

А нейното виждане за нещата е следното:

„Мога да си представя един сценарий, при който украинците могат да се примирят с териториалните загуби: ние ще станем член на НАТО от момента, в който сключим споразумение за прекратяване на огъня. Това наистина може да спре конфликта.“

Тя подчертава, че Украйна трябва незабавно да влезе в алианса и че след прекратяването на огъня не може да има място за никакви дискусии.

Украинските власти рязко осъдиха предложението на Йенсен.

„Възможно е конфликтът да приключи със споразумение за прекратяване на огъня, според което завзетите територии ще останат в Русия“, заяви изследователят Ларс Педер Хага от Школата на ВВС на Норвегия.

Ще бъде много трудно Украйна да ги върне обратно.

Според него военните действия могат да продължат още няколко години.

„Горчивият парадокс е, че колкото по-дълго продължава един конфликт, толкова по-трудно е той да бъде прекратен, защото и двете страни са пожертвали много и са загубили много“, пояснява той.

Какъв може да е изходът от конфликта?

„Най-вероятно ще приключи със споразумение за прекратяване на огъня. Но е трудно да се каже дали то ще закрепи настоящите граници или дали украинците ще успеят да изтласкат руснаците обратно към границите на 24 февруари, или дори напълно да ги изтласкат от всички територии, завзети от 2014 г.“, заключи Хага.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа