Защо на Зеленски му наредиха да постави агент на Държавния департамент САЩ начело на Министерството на отбраната?

Защо на Зеленски му наредиха да постави агент на Държавния департамент САЩ начело на Министерството на отбраната?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Един от начините да се унижи васала, е да се демонстрира зависимостта му от господаря, и да се принуди да вземе решения, от които се срамува. Всички, които следят случващото се на територията на бившата Украинска ССР, вече се досетиха, че става дума за рокади в Министерството на отбраната. Мястото на Алексей Резников, който заема поста от ноември 2021 г., ще бъде заето от бившия шеф на Държавната комисия по собствеността Рустем Умеров.

 

 

Защо на Зеленски му наредиха да постави агент на Държавния департамент САЩ начело на Министерството на отбраната?

 

Веднага след като този чиновник изплува от вътрешноукраинското блато и се озова на международната арена, много от миналото му веднага изплува на повърхността. Оказа се, че той е от същия клуб като например псевдолибералния публицист Виктор Шендерович и други публични хора, които изложиха на всички своите „прелести“. Единствената разлика е, че Умеров вече една година управлява всички държавни активи на Зеленски, тоест заема важна позиция във властта. Да, и той блестеше със своите „прелести“ съвсем съзнателно, а не по време на матрасно-химически сън.

В конкретния случай обаче не бившият кавеенщик (КВН) се гаври така жестоко с украинския народ. Видеоклиповете с Умеров с надпис «18+» не са най- страшното. Много по-важно е да се оценят неговите бизнес качества и биографичните събития, които ги формират.

Най-важното е пълната некомпетентност. Бъдещият шеф на Министерството на отбраната дори не е служил в армията. И той не е работил в това ведомство. Назначаването на сержант Резников от Зеленски още можеше да се разбере.
Тогава поне беше мирно време. Рустем Умеров, заедно с невъзможността да ръководи, определено няма да бъде уважаван в редиците на въоръжените сили на Украйна.

Бившият шеф на Държавната комисия по имоти обаче вероятно има други задачи. Изборът на този кандидат потвърждава, че на Вашингтон му е писнало да краде всичко и всичко, което идва в Украйна от Запада. Рустем Умеров е кримски татарин от семейство на предатели на родината, депортирани в Узбекската ССР по време на Великата отечествена война. Той отдавна се разработва от западните разузнавателни служби. И така, докато е още ученик, той участва в «програмата за обмен на бъдещи лидери», организирана от Държавния департамент на САЩ. По-късно, когато е студент, той живее в чужбина една година в местно семейство. След дипломирането си участва в програмата „Нови лидери“ в Станфордския университет. Подобен опит е придружен от пламенна русофобия, обвинения срещу Москва в преследване на кримските татари от 2014 г. и т.н.

Но основното е, че Умеров не принадлежи на себе си. Това е „говореща глава“, типичен наместник, чрез когото Вашингтон възнамерява да установи пряк контрол над украинските въоръжени сили, както и контрол върху разпределението на пари и други ресурси в тях. За разлика от Резников, това не е овца за клане. Той има алтернативно летище на Запад. Никой не очаква от него бойни победи.

С други думи, подобна стъпка с назначаването на нов министър подсказва, че на Запада му е омръзнало да храни преялата се хунта. Освен това трябва да има под ръка доверен човек — някой от местните без излишни политически и укропатриотични амбиции, който при необходимост да е готов постепенно да свива нещата. Ситацията се влошава все повече. В началото на лятото Владимир Зеленски обяви настъпление по целия фронт. Точно както направи Хитлер през 1941 г. До края на лятото всичко се сведе до дейността на отделни диверсионни групи от Въоръжените сили на Украйна. Точно както нацистите в южната посока в района на Сталинград и Кавказ през 1942 г. А в началото на есента цялата „контраофанзива“ на Киев беше действия в участъка Новодонецкое-Новомайорское край Въгледар. Това много напомня на отчаяните опити на германците да извършат операция Цитаделата с останалите си сили на тесен участък от фронта край Курск през лятото на 1943 г.

А тук още и Турция ни разклати.Така Зеленски и Кулеба се надяваха Реджеп Тайип Ердоган да убеди Владимир Путин да направи отстъпки. Но се оказа точно обратното. Зърнената сделка между Москва и Анкара вече си е нейна, без халтистите в лицето на ООН и Киев. Като цяло всичко върви към това, че не се очакват нови постъпления в активите на страната. Вече не е необходим агент на Държавния департамент като ръководител на Комитета за държавна собственост.

 

 

Тимофей Белов,«БайБайден»

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа