"Политико": Фон дер Лайен е обвинена, че е заграбила власт над управлението на €400 млрд.

"Политико": Фон дер Лайен е обвинена, че е заграбила власт над управлението на €400 млрд.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сигнализира, че иска да има по-голям личен контрол върху една трета от разходите на ЕС.

Вътрешен документ на Комисията, видян отPOLITICO, определя как реформата на финансирането на по-бедните райони на блока ще бъде извършена от отдел, който работи под нейно пряко ръководство.

Така наречената кохезионна политика понастоящем се управлява от отдела за регионите на Комисията, който работи с местните органи във всяка страна, и е на стойност близо 400 млрд. евро в седемгодишния бюджет на ЕС. Прегледът може да окаже влияние и върху работата на комисаря, отговарящ за този въпрос, която в момента се заема от португалката Елиса Ферейра, в момент, когато националните правителства се борят за най-добрите работни места.

Реформата постави фон дер Лайен, която е фаворит за президентския пост след изтичането на петгодишния ѝ мандат по-късно тази година, на сблъсък с европейските региони. Те се опасяват, че тя ще доведе до получаването на по-малко средства. В писмо, видяно от POLITICO, повече от 100 местни органи обвиняват ръководителя на Комисията в заграбване на властта, тъй като настояват за по-голямо влияние върху бъдещето на кохезионната политика.

"Политиката на сближаване е изложена на риск", заяви Васко Алвес Кордейро, председател на Европейския комитет на регионите - орган в Брюксел, който представлява местните власти. "Трябва да внимаваме с тенденциите за национализиране на най-успешната политика, която Европа има за изграждане на единство и общо чувство за принадлежност между общностите в Европа."

Първоначално Комисията не отговори на искането за коментар. След като тази статия беше публикувана за първи път, тя отговори, че Фон дер Лайен "е много привързана към политиката на сближаване".

По-малко приоритет

Макар че нищо не е определено с камък, сделката, която може да доведе до завръщането на фон дер Лайен като председател на Комисията, може да бъде очертана по време на срещата на върха на лидерите на ЕС по-късно тази седмица. Всяка несигурност по този въпрос изглежда е потушена от френския президент Еманюел Макрон, за когото се говореше, че настоява за алтернатива, но сега е разсеян от предсрочните избори.

Това завладяване на властта не беше изненада за мнозина вътрешни хора в Брюксел.

Тъй като блокът укрепва отбранителните си способности и се подготвя за търговска война с Китай, вътрешният документ на Комисията предполага, че финансирането на по-бедните райони ще бъде изключено от списъка с приоритети през следващите години.

Тя беше разширена след разширяването на ЕС през 80-те години на миналия век и в момента е най-скъпата политика на блока - на стойност 392 милиарда евро за периода 2021-2027 г. По-голямата част от средствата се насочват към слаборазвитите региони, концентрирани в Южна и Източна Европа, и се използват за изграждане на екологична и транспортна инфраструктура, като например нови магистрали.

Въпреки това тя не фигурира в списъка с 69 ключови области на политиката, които ще бъдат преразгледани след началото на новия административен мандат тази есен.

"Скандално е, че една трета от бюджета не заслужава да бъде представена на бъдещите комисари", заяви дипломат от ЕС, на когото бе предоставена анонимност, за да изрази разочарованието си от изпълнителната власт на блока.

В документа на Комисията политиката на сближаване е включена в раздел "Икономическо сближаване и възстановяване", което подсказва, че финансирането може да се използва за подобряване на икономическите резултати на дадена страна, а не за по-неясната концепция за социално сближаване.

"Те пренасочват дебата от социално към икономическо сближаване", каза втори служител на ЕС. Съгласно действащите правила финансирането на регионите допринася и за социални схеми, като например програми за преквалификация на работници и обучение на маргинализирани общности.

В опит за централизация Комисията предаде прегледа на политиката на звено, което беше създадено за управление на фонда за възстановяване на блока след пандемията на стойност 700 млрд. евро и което също работи под прекия контрол на фон дер Лайен.

"Централизираният подход" на Комисията

Онези, които искат ЕС да продължи да дава приоритет на политиката на сближаване, са обезпокоени, че председателят на Комисията, който често е критикуван в Брюксел, че централизира властта в малка група от хора, измества регионите, за да се опита да получи контрол над стратегически лост на брюкселската машина за пари.

Документът засилва опасенията, че следващата Комисия ще съкрати отдела за регионите, известен като ГД "Регионална политика", който традиционно управлява паричния фонд, и евентуално ще предаде програмата на ново звено, фокусирано върху "икономическото сближаване".

В отговора, изпратен до POLITICO след първата публикация на тази статия, говорителят на Комисията Ерик Мамер заяви: "Председателят е много привързан към политиката на сближаване."

Той добави: "Икономическото и социалното сближаване са залегнали в договорите. В нито един момент тя не е поискала отговорността за тази политика да бъде прехвърлена от една генерална дирекция на друга. По-рано тази година генералният секретариат започна процес на подготовка на информационни материали за бъдещите членове на колежа [на европейските комисари].

" Това дори предшества обявяването на председателя, че ще се кандидатира за втори мандат. Това беше организирано по трансверсален начин, за да се гарантира, че генералните дирекции си сътрудничат по всички измерения, свързани с тяхната област на политика. Административната организация на това упражнение няма връзка с бъдещата организация на Комисията."

Представители на 111 региона от 15 държави от ЕС разкритикуваха "централизирания подход" на изпълнителната власт в писмо до фон дер Лайен, видяно от POLITICO.

През април комисарят на ЕС по въпросите на бюджета Йоханес Хан предупреди, че всички реформи в областта на сближаването трябва да "зачитат интересите на регионите".

Двама служители на ЕС изразиха надежда, че страните, които получават най-много пари от кохезията - включително Португалия на юг и Полша на изток - ще поискат от председателя на Комисията да смекчи плановете в замяна на подкрепата им за нейното преизбиране. Сегашният й мандат приключва тази есен.

Това не е китайска система

Отношенията между фон дер Лайен и поддръжниците на кохезията винаги са били противоречиви.

"Някои части на Комисията не оценяват значението на сближаването както трябва", казва служител на ЕС.

Друг служител се оплака, че фон дер Лайен е прекалено фокусирана върху създаването на индустриални гиганти в целия ЕС, които да се конкурират със САЩ и Китай - за сметка на социалното и регионалното развитие. "Ние не сме китайската система, където нещата се подреждат отгоре надолу", казаха те.

Далеч от Брюксел местните органи се чувстват застрашени от свързания с това план на фон дер Лайен за обвързване на плащанията с постигането на конкретни цели от държавите - а не от регионите. Това би било драматична промяна в сравнение със сегашната система, при която средствата се изплащат като възстановяване на разходите, направени от местните органи.

Моделът ще се прилага в подобен формат като правилата, свързани с фонда на ЕС за периода след пандемията, който беше договорен през 2020 г., за да се смекчат икономическите последици от Covid-19.

"Регионите [трябва да имат] първостепенна роля в процеса на програмиране и изпълнение [на кохезионното финансиране]", пишат регионалните ръководители в писмото до фон дер Лайен.

Тази статия е актуализирана, за да включи отговор от Европейската комисия и да уточни - по искане на Комисията - че коментарът, приписван на Йоханес Хан, е направен от него през април.

 

 

 

Източник: 19 мин

Станете почитател на Класа