The Economist: Действа ли „украински Мосад“?

The Economist: Действа ли „украински Мосад“?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Операциите по ликвидиране на колаборационисти и висши окупатори се провеждат не само от СБУ и ГУР – все по-голямо значение придобива работата на Силите за специални операции в окупираните територии. За повече от година и половина пълномащабна война украинските специални служби са ликвидирали много колаборационисти и руснаци, които са изиграли важна роля в инвазията. Според източници от СБУ обаче едно слабо звено – персоналът – пречи на изграждането на украински аналог на Мосад, пише The Economist.

По-специално изданието припомня операцията по убийството на колаборациониста Евгений Юнаков, заемал длъжността комендант във Велики Бурлак. Тогава командирът на специалното подразделение „Кавказ“ и група местни офицери получават задача и в продължение на няколко дни внимателно следят целта, като установяват и най-малките подробности – от ходенето до магазина до нивото на неговата защита.

„След като детонират бомбата, те се укриват в тайни скривалища на окупираната територия. Групата се връща на контролираната от Украйна територия едва няколко седмици след освобождаването на града. Тялото на Юнаков така и не е намерено. През 18-те месеца на войната десетки хора като Юнаков стават мишени по време на хирургически прецизни операции в окупираните територии и в самата Русия. Те са разстрелвани, взривявани, обесвани и дори понякога отравяни с фалшифициран коняк“, пише списанието.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_world/budanov.jpg

Кирило Буданов, началник на Главното управление на разузнаването на Украйна. Снимка: от тв екрана

 

Украйна не декларира открито участието си в ликвидирането на такива лица, но мнозина вече разпознават „ясния професионален почерк на украинските специални служби“. В същото време в самите структури правят само намеци. „Всяко лице, което предава Украйна, стреля по украинци или изстрелва ракети по украинци, трябва да разбере, че е наблюдавано и ще бъде изправено пред съда“, подчертава офицерът от ГУР Андрий Черняк.

В същото време, коментирайки възможността за създаване на украински аналог на израелския Мосад, началникът на ГУР към Министерството на отбраната Кирил Буданов заяви: „Не ни е нужен. Той вече съществува.“

 

 

Не за първа година се организират подобни операции

Изданието отбелязва, че тайното елиминиране на определени лица се организира поне от 2015 г. насам, когато СБУ създава нов орган след окупацията на Крим и част от териториите на Донбас от страна на Русия.

„Елитното 5-о контраразузнавателно управление започна като диверсионно звено в отговор на инвазията. По-късно то се фокусира върху това, което евфемистично се нарича „мокра работа““, пише The Economist.“

Бившият началник на СБУ Валентин Наливайченко, който е бил на поста по това време, казва, че преориентацията е станала, след като тогавашното украинско ръководство е решило, че само вкарването в затвора на колаборационисти не е достатъчно: затворите са били пълни, но присъдите почти не са спирали никого. Тогава се стига до заключението, че „е необходимо да се ликвидират терористите“.

Журналистите твърдят, че през 2015 и 2016 г. 5-то управление е било свързано с ликвидирането на такива високопоставени фигури в редиците на окупаторите като Михаил Толстих („Гиви“), Арсен Павлов („Моторола“) и лидера на „ДНР“ Александър Захарченко, който беше ликвидиран в кафене „Сепар“ в Донецк на 31 август 2018 г.

„Вътрешни източници от разузнаването твърдят, че 5-то управление на СБУ играе централна роля в контраруските операции. Относителният размер и бюджет на Службата за сигурност на Украйна е 5 пъти по-голям от този на ГУР. Това означава, че агенцията е способна да изпълнява най-сложните задачи, като например организирането на взрив на Кримския мост през октомври 2022 г. Други подчертават ролята на ГУР с нейните подземни мрежи и повишено внимание по време на война“, се казва в материала.

Друг все по-важен играч в окупираната част на Украйна стават Силите за специални операции (ССО). Това е сравнително нова групировка, която координира дейността на Движението за съпротива, украинския нелегален контингент и партизаните.

Украинският президент вероятно разрешава най-спорните операции, въпреки че други решения са делегирани. Високопоставен украински правителствен източник, запознат със ситуацията, отказа да разкрие подробности, като заяви, че „е важно да не се коментират и дори да не се мисли за такива операции“. Но той добави, че Зеленски е дал ясни заповеди да се избягват съпътстващи цивилни жертви. В същото време източникът отбелязва, че Украйна е трябвало да подбира внимателно целите си, но „не винаги“ го е правила.

През октомври Украйна стана обект на особено внимание, след като „Ню Йорк Таймс“ заяви, че правителството на САЩ държи Киев отговорен за взривяването на кола-бомба на дъщерята на руския националист Александър Дугин – Дария.

„Това изостри и без това оживения вътрешен дебат в украинското разузнаване. Не беше ясно дали смъртта на Дугина е била планирана. Според някои съобщения тя е разменила колите си с баща си. Но по-нататъшната поредица от операции, насочени срещу пропагандисти на средно ниво, показа тенденция, от която малко от източниците, интервюирани от The Economist, бяха доволни“, пишат журналистите.

Бивш офицер от 5-то управление на СБУ признава, че подобни операции са имали за цел да впечатлят президента, но не и да приближат украинската победа: „Клоуните, проститутките и шегаджиите са постоянна величина около руското правителство. Убийте един от тях и на негово място ще се появи друг“, обяснява той.

В същото време неназованият бивш шпионин се опасява, че кампанията за ликвидиране на Украйна е водена по-скоро от импулсивност, отколкото от логика. Някои такива операции играят полезна психологическа роля, включително ликвидирането на Станислав Ржицки, бивш командир на подводница, за когото се смята, че е „организатор“ на ракетната атака във Виница през юли 2022 г., когато загинаха 38 души.

На свой ред представителят на ГУР към Министерството на отбраната Андрей Юсов подчертава, че Украйна избягва „слепия терор“. Той допълва, че целта на подобни операции не е да се сплаши врагът, а да се „прогони от окупираните украински земи“.

В работата на „украинския Мосад“ обаче има и определени пречки. „Инфилтрирането на руски агенти в украинските служби за сигурност остава голям проблем. Според оценките на някои вътрешни лица това е най-голямата пречка пред всякакви опити за създаване на украински Мосад“, отбелязва изданието.

По този начин доверието остава проблем, тъй като всички подобни операции, с изключение на най-малко чувствителните, се провеждат в малки групи. „Хората винаги остават най-слабото ни звено. Те са най-неуловимата част от нашите изчисления“, отбелязва представителят на контраразузнаването на СБУ.

 

 

 

Ликвидиране на водещи окупатори и сътрудници

В средата на юли 2023 г. е съобщено, че Станислав Ржицки, заместник-началник на градския мобилизационен отдел и командир на подводницата „Краснодар“, който е нанасял удари по Украйна с ракети „Калибър“, е застрелян по време на джогинг в руския град Краснодар. Отбелязва се, че именно той е могъл да изстреля ракети по Виница през лятото на 2022 г., когато загинаха десетки хора.

В началото на септември 2023 г. в окупираната Луганска област е взривен „началникът на митниците на републиката“ Юрий Афанасиевски. Известно е, че той е в тежко състояние.

Станете почитател на Класа