Руска следа върху африканския пясък: „САЩ и Франция имат малко време преди голямата война“

Руска следа върху африканския пясък: „САЩ и Франция имат малко време преди голямата война“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Още една, най-богата по местните стандарти, страна на Черния континент смени властта: военните в Габон обявиха държавен преврат след обявяването на резултатите от президентските избори.

 

 

И това, въпреки последните събития в Нигер, отново беше голяма изненада за световната общественост. Ще издържи ли Франция още едно плюене в лицето и какво общо имат САЩ и Китай с това, четете в материала на Царград.

За преврата съобщи френската агенция АФП, позовавайки се на телевизионния канал Габон 24, излъчването на който беше прекъснато от протестиращите. Военните затвориха границите на Габон и разпуснаха държавните власти. Ето как те планират да премахнат проблемите във вътрешната политика на страната, които според тях са възникнали поради управлението на президента и водят до влошаване на ситуацията в обществото:

Ще сложим край на съществуващия режим. Границите са затворени!

От Либревил, столицата на Габон, има съобщения за чуваща се стрелба. В същото време мрежата е пълна с видеоклипове , които показват, че по улиците цари празнична атмосфера, хората подкрепят свалянето на сегашното правителство.

Превратът е организиран от високопоставени габонски военни - военни от Републиканската гвардия и Преторианската гвардия на президента, които могат да бъдат разпознати по техните зелени барети. Али Бонго Ондимба беше държавен глава в продължение на 14 години. Преди това баща му управлява страната. Династията е на власт от общо 56 години.

Oндимба спечели изборите с 64,2% от гласовете. Такъв резултат обаче се смяташе от военните бунтовници за несправедлив и получен нечестно.

Защо Франция е тук?

Позицията на Париж беше изразена от ръководителя на подкомисията по отбрана на Европейския парламент Натали Лоазо:

Свидетели сме на поредица от военни преврати, които заплашват демокрациите, това е против нашите интереси.

Габон е един от основните политически партньори на Париж на Черния континент. В страната има френска военна база с контингент от около 400 души.

В същото време бунтовниците вече обявиха анулирането на всички споразумения за сигурност с Франция. Военният преврат в Габон беше още един удар върху френското влияние в Африка.

Както знаете, през последния месец това е втората африканска страна, в която политическият режим се промени драматично. На 9 август военните заеха властта и в Нигер . И това също е удар за Париж. Държавният глава Мохамед Базум, който беше отстранен от власт там, беше смятан за съюзник на Франция. Нигер също има френска военна база и важни запаси от уран за френската ядрена индустрия.

Не по-бедни от Испания и Португалия

Михаил Мошкин , ръководител на отдела за наблюдатели на агенция Regnum, в коментар за Царград отбеляза, че поредица от смени на властта в бившите френски колонии вече е наречена "Африканска пролет". Но това не е съвсем вярно не само в календарен смисъл, но и в действителен.

Ако „арабската пролет“ от 2010-2012 г. се състоеше от цветни революции с ефект на доминото и масови движения за смяна на властта, които в някои случаи прерастваха в граждански войни, то сегашните събития в Мали, Буркина Фасо, Нигер и сега в Габон са класически военни преврати, които могат да се нарекат африканска традиция.

Какво не е наред с Габон? Каква е геополитическата тежест на страната в Африка?

- Габон, разположен на екватора, до последния момент беше изваден от тази традиция - местният режим се смяташе за модел на стабилност. Всички опити за преврат тук завършваха с неуспех. С всички многомилионни депозити на семейство Бонго в западни банки, местното население не обедня сериозно - до края на 2000-те години средният годишен доход на глава от населението нарасна до 15 хиляди долара.

Може би обаче говорим за "средната температура в болницата". При високите доходи в страната тяхното разпределение е доста неравномерно, а делът на населението под прага на бедността е доста значителен. Но според индекса на Джини, страната е в групата 0,30-0,35, на същото място, между другото, като Испания и Португалия, както и Иран и Индия.

Габон се счита за една от най-богатите страни в Африка...

- Причината за нарастващото богатство на Габон по африканските стандарти е ясна: страната има запаси от уранови руди, а уранът, както знаете, е много важен за бившата метрополия. По-голямата част от електроенергията във Франция се генерира от атомни електроцентрали. Да не забравяме, че бившата империя разполага с ядрено оръжие. Габон също има едно от най-големите находища на манганова руда в света. Крайбрежните райони са богати на нефт и природен газ. Злато също се добива.

През това време обаче страната всъщност се превърна в семейно предприятие на Бонго - синът на президента и неговата полусестра се редуваха като външен министър. Същата позиция по-късно получи и зетят на президента. Накрая, след смъртта на Омар Бонго, правителството директно премина към сина му, който всъщност сега вече е свален.

Какво общо имат Китай и САЩ?

Това удар ли е за Франция?

- Да Но има разлика от същия Нигер, където една хунта сменя друга доста често. Има обаче обща черта: страхът, че дошлите на власт военни ще извадят страната от неоколониалното опека на Париж. Новото правителство вече спря излъчването на френското радио и телевизия. А френската минна компания Eramet, която е специализирана в добива на манган, обяви спиране на работата си в Габон.

- Тук има ли руска следа?

- Прието е да винаги да се търси в текущите африкански събития, но в Габон не се вижда. На първо място става въпрос за вътрешното недоволство - военните се възползваха от момента на изборите.

Изместването на Франция от традиционната й сфера на влияние в Африка може да бъде желано както от САЩ, така и от Китай. Друг е въпросът, че колапсът на неоколониалната империя, който се ускори при Макрон, отваря прозорец на възможности и за други играчи. Москва може да се възползва от това.

Руснаците са по-добри!

Политологът Владимир Киреев в интервю за кореспондент на Царград отбеляза, че Габон се смята за почти основния съюзник на Франция в региона. Минералите - петрол и уран – са основата на износа на страната. В същото време печалбите се получават главно от френските компании, които са запазили контрола върху ресурсите на страната още от колониалния период.

Втора африканска държава за месец. Какво се случва?

— Антиколониалната тенденция, която започна в региона през 2020 г., вече доведе до осем военни преврата. Бедността, безперспективността, проблемите със сигурността и корупцията ги карат да търсят нови партньори, които да гарантират развитието на региона. Хората гледат съседите си и виждат, че идването на руски специалисти и фирми е подобрение. Това създава надежда за промяна.

- Оказва се, че този преврат е изгоден за руснаците.

- Тази тенденция има явен антизападен характер. И това ясно се разбира не само в Париж и Вашингтон, но и във всички европейски и световни столици.

- Франция и САЩ ще се намесят ли в Габон и Нигер?

- Това е отворен въпрос. Ситуацията е тежка за тях, те губят контрол върху основата на своята икономическа мощ. Ако това продължи, тяхното привилегировано положение ще изчезне след високия жизнен стандарт на населението и икономическата мощ.

Самите те не искат да се намесват, защото това е изпълнено с риск от голяма война. Но е доста трудно да се използват армиите на местните държави като „основна работна сила“. Местните съюзници на САЩ и Франция не горят от нетърпение да го направят. Освен това надеждността на тези войски е изключително ниска.

Какво от това?

Съединените щати и Франция ще трябва или да смекчат жарта си и да се съгласят на по-скромно място в световната политическа и икономическа система, или да провокират война не само с Русия, но и директно с Китай. Всичко това, за да унищожат напълно своите конкуренти и да започнат възстановяването на колониалната система в нейната класическа форма.

Този проблем ще бъде решен в следващите две до четири години. Съединените щати могат да замразят украинския конфликт, за да се подготвят за вече пълноценна война с Москва и Пекин,– завърши Владимир Киреев.

 

 

Иля Головньов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа