Защо идеята на Зеленски за борба с корупцията не е добра

Защо идеята на Зеленски за борба с корупцията не е добра
  • Written by:  DW
  • Date:  
    31.08.2023
  • Share:

Украинският президент Володимир Зеленски иска да приравни корупцията с държавната измяна. Украински експерти обаче смятат, че тази идея не е добра и ще навреди на антикорупционната система в Украйна.

 

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи законопроект, според който по време на военното положение корупцията ще се наказва толкова строго, колкото и държавната измяна . Скоро той ще бъде изпратен за разглеждане в парламента, обяви държавният глава.

"Мисля, че това ще бъде много сериозен инструмент - просто дори и за да не се замислят хората да взимат подкупи. Но това не е разстрел, не е сталинизъм, просто ако има доказателства - човекът трябва да влезе в затвора", поясни Зеленски.

Прости решения за изкореняване на корупцията?

Както сочат последните допитвания, украинците са все по-недоволни от корупцията. 89 процента от тях я смятат за втори по значимост проблем след войната. А основен и най-сериозен вид корупция, по мнението на 81 процента от анкетираните, е политическата корупция.

Тези резултати се дължат на перманентните корупционни скандали с участието на представители на властта в условията на война, отбелязва пред ДВ ръководителят на антикорупционната организация State Watch Глеб Каневски. "Виждайки и разбирайки възмущението на обществото от всички тези корупционни скандали, Володимир Зеленски реагира в своя  стил на прости решения - трябва да се увеличат наказанията за корупционерите, понеже те са държавни предатели. Същевременно юристите от президентството очевидно се опитват да се възползват от това - да размият отговорностите между Националната антикорупционна служба на Украйна и на Службата за сигурност на Украйна и те да ръководят корупционните дела", предполага Каневски.

Подобни опасения имат и в Центъра за противодействие на корупцията (ЦПК). Там смятат, че обещавайки да удовлетвори обществените очаквания за борба с корупцията във военно време, президентството получава инструмент за политическа разправа, като при това освобождава от отговорност "своите". "На практика това ще означава колапс на антикорупционната система. Както отбелязват източниците на ДВ от ЦПК, законопроектът ще даде правото за разследване на този вид дела на контролираната от президентсвото Служба за сигурност на Украйна. А това ще позволи именно там да се предават делата на високопоставените корупционери и ще сведе до нулата юрисдикцията на Националната антикорупционна служба на Украйна", се казва в заявление на ЦПК, поместено на неговия сайт.

Защо пък Службата за сигурност на Украйна?

Според Наказателния кодекс на Украйна държавната измяна е деяние, извършено умишлено от гражданин на Украйна в ущърб на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеност, отбранителната способност, държавната, икономическата или информационната сигурност на страната. Предвидените по закон наказания за този вид престъпления са лишаване от свобода за срок между 10 и 15 години или доживотен затвор. Държавната измяна е престъпление, което трябва да се разследва от Службата за сигурност на Украйна.

Същевременно в редица закони ясно са регламентирани дейностите и компетенциите на антикорупционните органи - тези институции, които се занимават с корупционните престъпления от момента на разкриването им до произнасянето на присъдата. И засега не е ясно какво точно възнамерява да промени в законодателството президентът Зеленски, за да приравни корупцията с държавната измяна.

"Имаме списък на антикорупционните закони и членове в кодексите, по които сега работят антикорупционните институции. И ако сега тези членове и отговорности започнат да се размиват между антикорупционните органи и Служата за сигурност на Украйна, ще се стигне отново до това, което беше в началото на работата на антикорупционните органи - когато имаше стълкновения между следователите по различните дела от различните служби, а Службата за сигурност на Украйна се месеше в работата на Националната антикорупционна служба на Украйна", предупреждава Глеб Каневски. Той смята, че размиването на отговорностите за разследванията на корупционните дела е един от основните рискове за стабилността на антикорупционната система, изграждана в Украйна в продължение на години.

И в организацията "Трансперънси интернешънъл" са убедени, че приравняването на корупцията към държавната измяна в Украйна по време на военното положение е лоша идея. Този вид престъпления вече са били в прерогативите на Службата за сигурност на Украйна в продължение на 23 години. И тогава Украйна е имала най-лошите си показатели в индекса за възприемане на корупцията за цялата си история.

Корупционерите могат и изобщо да избегнат наказанието

Експертите смятат, че намерението на президента да разшири тълкуването на държавната измяна е необосновано, ако не бъде гарантирана необратимостта на наказанието за корупционерите. По тяхната оценка, заради спецификата на работата и секретността на Службата за сигурност на Украйна необратимостта на наказанието за корупционерите ще се окаже под голям въпрос.

"Ако не сме сигурни, че в борбата с корупцията неизбежността на наказанието работи, е все едно какво ще бъде това наказание, щом длъжностните лица ще знаят, че могат да останат ненаказани", казва пред ДВ заместник-директорката на "Трансперънси интернешънъл"-Украйна Екатерина Риженко. По нейните думи, изградената в Украйна антикорупционна инфраструктура е независима от политическо влияние и може да гарантира необратимостта на наказанието на корупционерите.

Експертката по антикорупционна политика Олга Пискунова на свой ред отбелязва, че в последните години, включително по време на войната, антикорупционните органи работят достатъчно ефективно, показвайки способността си да бъдат независими. "Защо да се разваля това, което работи? Ако корупционните дела бъдат предадени на някой друг орган, процесът само ще бъде удължен, а и може да допринесе за това корупционерите да се освободят от отговорност поради давност", допълва Пискунова.

Станете почитател на Класа