Въоръжените сили на Япония са прикривали сексуален и друг тормоз

Въоръжените сили на Япония са прикривали сексуален и друг тормоз
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.08.2023
  • Share:

Японската армия прикрива случаи на сексуален и други форми на тормоз сред членовете на Силите за самоотбрана (SDF) и отказва да приеме обвиненията сериозно, според доклад, който хвърля светлина върху широко разпространеното насилие във въоръжените сили.
Група от експерти, сформирана в отговор на нашумял случай през 2022 г., заяви, че се е запознала с 1325 случая на тормоз, насочени към жени и мъже, като добави, че повече от 60% от жертвите не са докладвали за тях. В доклада се казва, че повечето жертви не вярват на начина, по който SDF и министерството на отбраната разглеждат жалбите, или се страхуват от възмездие, ако проговорят.
Около 80% от докладваните случаи включват злоупотреба с власт, а сексуалният тормоз представлява около 12%. Панелът също така открил случаи на тормоз по майчинство, насочен към жени, които са си взели отпуск преди и след раждането, според японските медии.
В констатациите, които се очаква да засилят критиките към начина, по който SDF и министерството се справят с жалбите за тормоз, панелът казва, че повечето от 400-те души, които са потърсили съвет, казаха, че не са получили подходяща помощ, като някои твърдят, че са били притискани да отхвърлят своите оплаквания.
Някои от тези, които са решили да не се оплакват, казаха, че не са уверени, че обръщането към консултанти ще разреши проблема им. Други казаха, че не знаят с кого да говорят, докато някои цитираха „неблагоприятна за консултация атмосфера", пише вестник Mainichi Shimbun.
Разследването е предизвикано от твърдения на бивш член на SDF, че е била многократно нападана от няколко военнослужещи, което я е принудило да изостави кариерата си. Рина Гоной, бивш член на сухопътните SDF, за първи път подава жалба през 2021 г., но министерството на отбраната отхвърли случая й, заявявайки, че няма достатъчно доказателства.
След като Гоной публично поиска жалбите й да бъдат преразгледани, служители на SDF през септември 2022 г. признаха малтретирането й и се извиниха. Четирима от петимата извършители се извиниха лично на Гоной месец по-късно. Министерството уволни петима военнослужещи в края на 2022 г. и наказа други четирима.
Гоной, която след това е завела дело за обезщетение срещу петимата си предполагаеми нападатели и правителството, каза, че е била тормозена ежедневно, след като се присъединила към SDF през 2020 г. Тя каза, че е била удряна по гърба или държана отзад, докато вървяла коридора, добавяйки, че други военнослужещи са я целували по бузата или са я хващали за гърдите. „Ако това се отнасяше само за мен, може би щях да спра, но нося на раменете си надеждите на толкова много други, така че чувствам, че трябва да дам всичко от себе си", каза Гонои в интервю за Agence France-Presse по-рано тази година.
Докладът на панела призова министерството и SDF, който има около 230 000 обслужващ персонал, да повишат осведомеността за тормоза и да оценят как служителите на надзорни позиции обработват жалби. „Никога не трябва да се допуска тормоз, тъй като той води до загуба на взаимно доверие между членовете на министерството на отбраната и SDF, където сплотеността на единиците е основата за всички операции. Неприемливо е те да не предприемат подходящи действия", се казва в съобщението.
Сатоши Микай, ръководител на бюрото за персонал и образование на министерството на отбраната, каза „Министерството ще предприеме стъпки въз основа на препоръките на доклада за създаване на организация, която не толерира тормоза".

Станете почитател на Класа