FT: Китай ще призове БРИКС да стане геополитически съперник на Г-7

FT: Китай ще призове БРИКС да стане геополитически съперник на Г-7
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.08.2023
  • Share:

Китай ще призове страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка),на предстоящата среща на върха в Йоханесбург, да превърнат организацията в пълноценен геополитически съперник на Г-7. Това съобщи Financial Times.

 

 

Изданието припомня, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса покани лидери и правителствени ръководители на повече от 60 държави на срещата на върха, насрочена за 22-24 август, а според южноафриканските представители 23 страни са изразили интерес да се присъединят към БРИКС.

През 2006 г. Бразилия, Русия, Индия и Китай създадоха групата БРИК. Южна Африка се присъедини към нея през 2011 г., превръщайки я в БРИКС. Тази година Южна Африка председателства срещата на върха. През април Bloomberg, позовавайки се на данни от Международния валутен фонд, съобщи, че страните от БРИКС от 2020 г. насам са изпреварили страните от Г-7 по отношение на приноса им към глобалния икономически растеж. Пал според Bloomberg тази година членовете на БРИКС ще представляват 32,1% от растежа, а Г-7 - 29,9%. Според агенцията в края на 2020 г. дяловете на двете групи страни в световния БВП по паритет на покупателната способност са били равни - 31%. В същото време до края на 2028 г. делът на БРИКС ще нарасне до 33,6%, докато на Г-7 ще намалее до 27,8%.

Станете почитател на Класа