"Сабах": Турция може да посредничи между Москва и Киев за "зърнената сделка"

"Сабах": Турция може да посредничи между Москва и Киев за "зърнената сделка"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.08.2023
  • Share:

След като Русия се оттегли от 17-ти юли от споразумението за безопасен пренос на зърно от украински пристанища, Украйна обяви миналата седмица обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокира

 

 

 

Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на "зърнения коридор" през Черно море и е възможно Истанбул да бъде домакин на технически преговори между Москва и Киев, целящи да възстановят функционирането на коридора, пише турският в. "Сабах".

Анкара се опитва да възроди Черноморската инициатива възможно най-скоро, вместо да бъдат използвани алтернативни маршрути, отбелязва изданието.

След като Русия се оттегли от 17-ти юли от споразумението за безопасен пренос на зърно от украински пристанища, Украйна обяви миналата седмица обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ.

Преминаването през този коридор обаче се извършва на собствен риск от търговските кораби, тъй като Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна.

Преди това доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли миналата година между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН. То предвиждаше безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа