САЩ обещават „нова ера“ на Япония и Южна Корея

САЩ обещават „нова ера“ на Япония и Южна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.08.2023
  • Share:

САЩ обещаха да въведат „нова ера" в отношенията с най-важните си съюзници в Азия, докато регионът се бори да се справи със заплахата, породена от все по-настоятелния Китай и ядрената Северна Корея.
Очаква се Джо Байдън да се възползва от скорошното размразяване на връзките между Япония и Южна Корея, за да обяви ново сътрудничество в областта на противоракетната отбрана и технологиите, когато се срещне с лидерите на страните днес.
Байдън ще бъде домакин на южнокорейския президент Юн Сук Йол и японския министър-председател Фумио Кишида в Кемп Дейвид за първата им самостоятелна среща на върха, която според официалните лица на САЩ ще насърчи споделената им визия за свободен и отворен Азиатско-тихоокеански регион.
Кърт Кембъл, координатор на Белия дом по въпросите на Индо-тихоокеанския регион, каза, че връзките на Вашингтон с Токио и Сеул ще бъдат „определящи тристранни отношения за 21-ви век", на фона на съобщенията, че срещата на върха ще доведе до инициативи за разширено сътрудничество в отбраната от балистични ракети, повече съвместни военни учения и тристранна гореща линия за сигурност. „Това, което ще видите, е много амбициозен набор от инициативи, които се стремят да оформят тристранно ангажиране, както сега, така и в бъдеще", каза Кембъл.
Среща на върха, събираща японски и южнокорейски лидери, би била почти немислима преди малко повече от година, когато съседите от Североизточна Азия бяха въвлечени в спорове за горчивото си военно наследство.
Двустранните връзки бяха в ниска точка преди Юн да встъпи в длъжност през май 2022 г. поради искове за обезщетение от корейци за използването на принудителен труд от Япония по време на нейното колониално управление на Корейския полуостров от 1910-1945 г. и дългогодишния спор относно корейските жени, които са били принуждавани да работят в японски военни публични домове.
Юн, консерватор, и Кишида изглежда са разрешили спора за принудителния труд и са установили топли отношения, които включват съвместно посещение на мемориала на корейските жертви на атомната бомбардировка в Хирошима, когато градът беше домакин на срещата на Г-7 през май. Тази седмица Юн описа Япония като „партньор със споделени ценности и интереси", докато неговият окръг отбеляза 78-ата годишнина от освобождението си от 35-годишното японско колониално управление. „Срещата на върха в Кемп Дейвид ще постави нов крайъгълен камък в тристранното сътрудничество, допринасящо за мира и просперитета на Корейския полуостров и в Индо-тихоокеанския регион", каза Юн.
Размразяването на отношенията беше посрещнато с облекчение във Вашингтон, тъй като САЩ се опитват да представят обединен регионален фронт срещу китайската военна дейност близо до Тайван и разработването на по-мощни оръжия за масово унищожение от Северна Корея в разрез с водените от ООН санкции.
Китай осъди срещата на върха, заявявайки, че „тя се противопоставя на съответните държави, формиращи различни клики и техните практики за изостряне на конфронтацията и застрашаване на стратегическата сигурност на други страни. Надяваме се, че засегнатите страни ще се придържат към тенденцията на времето и ще направят нещо благоприятно за регионалния мир, стабилност и просперитет", каза тази седмица говорителят на външното министерство Уан Уенбин.
Официални лица на САЩ са уверени, че двамата им основни съюзници в региона споделят мнението на Вашингтон по повечето глобални въпроси, въпреки че се очаква съвместно изявление да спре прякото позоваване на Китай, за да отрази резервите на Южна Корея относно откритото критикуване на Пекин.
Срещата на върха ще се проведе само няколко дни, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин размениха писма, обещаващи да развият връзките в това, което Ким нарече „дълготрайни стратегически отношения", според държавната новинарска агенция KCNA на Севера.
Путин отвърна с призив за по-тесни връзки между Москва и Пхенян. „Сигурен съм, че ще продължим да изграждаме двустранно сътрудничество във всички области в полза на нашите народи, в интерес на укрепването на стабилността и сигурността на Корейския полуостров и в региона на Североизточна Азия като цяло", каза той в изявление, разпространено от Кремъл.

Станете почитател на Класа