Четвърт от световното население е изправено пред изключителен дефицит на вода

Четвърт от световното население е изправено пред изключителен дефицит на вода
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.08.2023
  • Share:

Сандра Лавил
Двадесет и пет държави, в които живее една четвърт от световното население, са изправени пред екстремен дефицит на вода, според ново изследване.
Данни от Института за световни ресурси показват, че тези страни редовно използват 80% от водните си запаси всяка година. Картата на водния риск на WRI разкрива, че търсенето на вода се увеличава по целия свят и се е увеличило повече от два пъти от 1960 г. насам.
Докато търсенето на вода се забави в Европа и САЩ, в Африка то нараства. Очаква се до 2050 г. търсенето на вода по света да се увеличи с между 20% и 25%.
25-те страни с най-голям воден стрес са: Бахрейн, Кипър, Кувейт, Ливан, Оман, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Израел, Египет, Либия, Йемен, Ботсвана, Иран, Йордания, Чили, Сан Марино, Белгия, Гърция , Тунис, Намибия, Южна Африка, Ирак, Индия и Сирия.
В световен мащаб около 4 милиарда души, или половината от световното население, са изложени на изключително висок воден стрес поне един месец в годината, според анализа на Aqueduct. До 2050 г. броят им може да се доближи до 60%.
„Животът с това ниво на воден стрес застрашава живота, работните места, хранителната и енергийната сигурност на хората. Водата е от основно значение за отглеждането на култури и животновъдството, производството на електроенергия, поддържането на човешкото здраве, насърчаването на справедливи общества и постигането на световните цели за климата. Без по-добро управление на водата нарастването на населението, икономическото развитие и изменението на климата са готови да влошат водния стрес", казват авторите на доклада.
Според данни от Aqueduct, 31% от глобалния БВП – на стойност 70 трилиона долара – ще бъде изложен на висок дефицит на вода до 2050 г. спрямо 24% (15 трилиона долара) през 2010 г. Четири страни – Индия, Мексико, Египет и Турция – ще сумират повече от половината от изложения на воден риск БВП през 2050 г.
Изследването на водния риск казва, че повишеният воден стрес заплашва икономическия растеж на страните и засяга производството на храни. До 2050 г. светът ще трябва да произвежда 56% повече хранителни калории, отколкото през 2010 г., за да изхрани прогнозираните 10 милиарда души.
В Индия липсата на вода за охлаждане на топлоелектрическите централи между 2017 г. и 2021 г. доведе до 8,2 тераватчаса загуба на енергия – достатъчно електричество за захранване на 1,5 милиона индийски домакинства за пет години.
В доклада се казва, че интервенциите могат да спрат водния стрес, водещ до водни кризи. Сингапур и Лас Вегас са успели да процъфтяват дори при най-оскъдните условия на вода, се отбелязва в доклада. Властите там са спестили вода чрез обезсоляване и други техники като пречистване на отпадъчни води и повторно използване. Необходима е политическа воля за въвеждане на водна ефективност и намаляване на водния стрес, твърдят авторите на доклада.

Станете почитател на Класа