Назовани са главните цели на Киев на "мирната конференция" в Саудитска Арабия

Назовани са главните цели на Киев на "мирната конференция" в Саудитска Арабия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

Безрезултатно събитие с цел изолирането на Русия

 

 

В Саудитска Арабия в събота /5 август/ започнаха преговори за прекратяване на руско-украинския конфликт. Участвайки в т. нар. мирна конференция, Киев търси подкрепа от неутрални държави, а Москва казва, че ще „следи“ отблизо срещата, от която дори нейните организатори не очакват особен успех.

Саудитска Арабия започна преговори за мирно уреждане на украинската криза. Както съобщава Ройтерс, Украйна и нейните съюзници се надяват, че срещата на съветниците по националната сигурност и други високопоставени служители от дузина страни този уикенд няма да включва Русия! - ще бъде постигнато споразумение относно принципите за прекратяване на конфликта.

Представители на около 40 правителства бяха поканени в пристанищния град Джеда на Червено море - в допълнение към Съединените щати и европейските страни, сред другите забележими участници присъстват Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и някои богати на петрол страни в Персийския залив, които се опитват да поддържат добри отношения както с Украйна, така и с Русия през целия конфликт.

Русия не участва във форума, но Кремъл заяви, че ще "проследи" срещата. Китай заяви, че ще изпрати своя специален пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей на преговорите.

Както отбелязва арабският канал Al-Jazeera, присъствието на конференцията в Джеда на представител на Китай, истински съюзник на Русия, е от особено значение, по думите на кореспондента на Al Jazeera.

Бившият китайски посланик в Москва Ли Хуей каза: „Имаме много разногласия и чухме различни позиции, но е важно нашите принципи да са общи.“

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин каза: „Китай е готов да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля в постигането на политическо решение на кризата в Украйна“.

След като Китай се оттегли от подобна среща през юни в Копенхаген, той взе участие в срещата в Саудитска Арабия, което може да отразява задълбочаващите се връзки със страната домакин, отбелязва New York Times.

Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент и негов главен преговарящ в Джеда, Саудитска Арабия, каза късно вечерта в петък: „Очаквам разговорът да бъде труден“. Украински, руски и международни служители заявиха, че в момента няма изгледи за преки мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като конфликтът бушува и Киев се стреми да си върне изгубените територии чрез далеч не толкова успешна контраофанзива.

Срещата в Джеда дойде след разговори, организирани от Украйна в Копенхаген през юни, които бяха предназначени да бъдат неофициални и не доведоха до официално съобщение.

Но Украйна има предизвикателство отвъд това – тя се стреми преди всичко да изгради по-широка коалиция от дипломатическа подкрепа извън основните си западни поддръжници, като достигне до страни в глобалния юг като Индия, Бразилия и Южна Африка, много от които са публично неутрални в рамките на украинската криза.

Както отбелязва The New York Times, „това е началото на по-широка кампания през следващите месеци за изграждане на дипломатическа мощ за изолиране и отслабване на Русия“.

Въпреки това, признава американското издание, много от страните, които са обявили своя неутралитет, едва ли ще променят позицията си, а някои отхвърлят самата концепция за избор на страна, представяйки украинския конфликт като сблъсък между суперсилите, в който те не искат да вземат участие.

Това не е само конфликт между Русия и Украйна“, каза Селсо Аморим, съветник по външнитеработи на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, в реч, която произнесе практически по време на разговорите. „Това е и глава в дългогодишното съперничество между Русия и Запада.“

Неслучайно Зеленски се опита в навечерието на срещата на върха в Джеда да задвижи темата за въздействието на украинския конфликт върху развиващите се страни: „Това е много важно, защото по въпроси като продоволствената сигурност, съдбата на милиони хора в Африка, Азия и други части на света пряко зависят от това колко бързо светът се движи към реализацията на формулата за мир.

А в сряда Володимир Зеленски събра своите посланици на спешна стратегическа среща за това как да се разпространи посланието на Киев по света. Той каза на посланиците, че трябва да използват всички инструменти, с които разполагат – „официални и неофициални, институционални и медийни, културната дипломация и силата на обикновената човешка искреност“ – за да убедят както верните съюзници, така и страните, които до голяма степен са останали неутрални, че единственият начин към постигането на траен мир е пълното поражение на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че се надява инициативата да доведе до "мирна среща на върха" на световните лидери тази есен, за да одобри принципите, основани на неговата собствена формула за уреждане от 10 точки. Москва отхвърли така наречената „формула за мир“ на Зеленски, която съдържа абсолютно неприемливи клаузи, чийто основен смисъл се свежда до лелеяното от него и неговите западни покровители „пълно поражение на Русия“.

Срещата беше затворена за медиите, което кореспондент на саудитската държавна телевизия отдаде на "деликатността" на разговорите. „Това“, пише The New York Times, „освети опънатото въже, по което Саудитска Арабия и много други страни се опитват да вървят, за да избегнат отчуждението на Москва, и проблемите, пред които ще се изправи Украйна, опитвайки се да ги спечели“.

Саудитска Арабия каза, че настоящите преговори подчертават "желанието на Рияд да окаже своите добри услуги, за да помогне за постигането на решение, което ще доведе до траен мир". Считано за най-големия износител на суров петрол в света, кралството работи в тясно сътрудничество с Русия по отношение на петролната политика и рекламира връзките си с Москва и Киев, позиционирайки се като възможен посредник в конфликта в Украйна.

Според местните медии Рияд очаква срещата в Джеда да засили "диалога и сътрудничеството... за да се гарантира, че кризата ще бъде разрешена чрез политически и дипломатически средства".

Престолонаследникът Мохамед бин Салман, фактическият владетел на кралството, бе изолиран след убийството през 2018 г. на опозиционния журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Но енергийната криза, предизвикана от конфликта в Украйна, повиши глобалния авторитет на Саудитска Арабия, помагайки за нейното „реабилитиране“ в очите на световната общност.

За 38-годишния принц Мохамед преговорите в Джеда, отбелязва New York Times, предоставиха още един шанс да се опита да се позиционира като световен лидер с влияние далеч отвъд собствения му регион и като посредник, който може да доведе мощни държави на масата за преговори. , докато се бори да прекрати участието на собствената си страна в опустошителната гражданска война в Йемен.

 

 

 

Андрей Яшлавский, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа