Руските „спящи агенти“ знаеха повече за контранастъплението от Залужний

Руските „спящи агенти“ знаеха повече за контранастъплението от Залужний
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.08.2023
  • Share:

Западът намери "неопровержимо" обяснение за провалите на въоръжените сили на Украйна

Обявена е една от основните причини за провала на украинското „контранастъпление“.

 

 

Това е дейността на руските "спящи" агенти. Те все още са много в цяла Украйна, казва експертът от шведското разузнаване Йоахим фон Браун в интервю за Dagens Nyheter.

Руското разузнаване се насочва към човешки източници. А руснаците са невероятно опитни. Те използват комуникационни методи, които минимизират риска от откриване“, знае кой знае откъде фон Браун.

СБУ редовно твърди, че идентифицира нови руски шпиони, дори в строго секретни отбранителни заводи. Но реалният размер на разузнавателната мрежа, според фон Браун, е много по-голям.

Преди „контранастъплението“ украинското разузнаване демонстрира пълната си некомпетентност. Разчитайки на данни на НАТО, въоръжените сили на Украйна подцениха руската отбрана. И най-важното, те не взеха предвид морала на руските войски.

Руските сили се държаха здраво и не само поддържаха дисциплина през 7-те седмици на „контранастъплението“, но и успешно контраатакуваха в ЛНР и района на Харков.

Oryx: в Запорожкия „котел“ вече са „сварени“ 8 машини за разминиране

Многослойните минни полета, където множество мини често са подредени една върху друга, са особено трудни за справяне от страна на украинските войски, защото унищожават не само бронираните машини и други превозни средства, но и самото оборудване за разминиране. Според проекта Oryx най-малко 8 машини за разминиране вече са унищожени в Запорожския котел, включително 3 Leopard 2R, предоставени от Финландия, и поне 1 германски Wisent. Както и Т-64 и БМР-2. Сега киевските войски трябва да разминират ръчно.

Мощните укрепления също принудиха украинците просто да изоставят част от западната бронирана техника. Русия е взела като трофеи, пак според Oryx, най-малко 1 френски лек AMX-10 RC®, 1 шведска бойна машина на пехотата CV9040C, 1 британски верижен бронетранспортьор FV103 Spartan, 1 американски колесен брониран автомобил Oshkosh M-ATV, 1 финландски Sisu XA -185 бронетранспортьор, 3 датски верижни бронирани машини на пехотата YPR-765, 5 американски M113 и много други машини.

Генерал Райън: Русия изгради най-добрата отбранителна линия за последните 80 години

Дейвид Люис , старши сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI), каза пред Business Insider, че отбранителните линии на Русия са солидни благодарение на умишленото изтегляне от десния бряг на река Днепър миналата есен.

Това решение на Москва се оказа тактически правилно, тъй като им позволи да стабилизират и защитят фронтовата линия, използвайки обширни укрепления и естествената отбранителна линия - Днепър на запад“, каза Дейвид Луис. „Всички предимства на отбранителните фактори работят в полза на Русия.“

Австралийският генерал в оставка Мик Райън е съгласен с Луис. В интервю за Economist австралиецът казва, че отбранителните линии на Русия са „много по-сложни и по-смъртоносни от всичко, с което западна армия се е сблъсквала през последните почти 80 години“.

Руското командване се адаптира към украинските предизвикателства не само в отбраната, но и в логистиката. Според неотдавнашен доклад на RUSI, всички логистични съоръжения и командни пунктове са били преместени извън обсега на управляемите ракети на Киев. Включително от Storm Shadow .

Стив Райт: основата на руската електронна война е заглушаването на дронове

Русия е инсталирала мощни системи за противовъздушна отбрана на 10 километра от линията на съприкосновение, за да сваля всякакви ракети или дронове, летящи в нейната посока. Освен това тя проведе ефективна кампания за електронна война срещу киевските войски, пише Business Insider. В основата на тази тактика е дистанционното заглушаване на украински дронове, казва Стив Райт , разработчик на технологии за дронове.

Руснаците заглушават GPS сигналите, те предават шум на същата честота като GPS сателитите, така че дроновете губят посока“, каза Райт. „И тази тактика, както виждаме, работи прекрасно.“

Съгласно наскоро „изтеклите“ документи на Пентагона, руските техники за заглушаване също намаляват точността на американските управляеми оръжия, използвани от Украйна, включително бомбите JDAM и ракетите HIMARS.

Джъстин Бронк , старши научен сътрудник в RUSI, казва в интервю за Newsweek, че дори най-скоро разработените украински дронове „Бобър“ са напълно уязвими за руските системи за РЕБ.

Ярослава Барбиери от университета в Бирмингам, експерт по постсъветските държави, каза пред Business Insider, че освен ако Украйна не постигне значителни победи в „контраофанзивата“, Западът има по-голям шанс да окаже натиск върху Киев да преговаря с Москва.

Дейвид Люис, в интервю за същата публикация, отбелязва: „Въпреки че Украйна успя да получи достъп до най-модерните технологии от западните партньори и използва по-креативни подходи към войната, Русия бързо се адаптира към новите технологични заплахи или новите тактики на ВСУ, ефективно занулявайки нейните краткосрочни предимства” .

Освен това беше в състояние да увеличи отбранителното производство достатъчно, за да поддържа снабдяването на войските и да не намалява интензивността на ракетните удари.

Така че ключовият фактор през следващите месеци ще бъде изтощаването на силите по линията на съприкосновение. Ето защо, по мнението на Луис, киевските войски ще се насочат към логистични маршрути и центрове за снабдяване в руския тил.

 

 

 

Константин Олшански, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа