Минск предостави на Варшава данни, опровергаващи нарушаване на границата с хеликоптери

Минск предостави на Варшава данни, опровергаващи нарушаване на границата с хеликоптери
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Беларус е споделила с Полша данни за въздушната обстановка, опровергавайки обвиненията за нарушаване на границата на Полша от беларуски хеликоптери, съобщи беларуското министерство на отбраната.
„Министерството на отбраната на Беларус съвместно с външното министерство представиха на полската страна подробни данни за въздушната обстановка и полетите на беларуски и полски самолети в граничната зона на 1 август. Данните за въздушната обстановка потвърждават, че няма основания за обвинения на белоруски самолети за нарушаване на държавната граница", се казва в съобщението.
Според беларуската страна хеликоптерите на белоруските ВВС и ПВО са извършвали полети на височина 150-200 метра и никога не са се доближавали до държавната граница на по-малко от 1900 метра. Министерството също така посочи факта, че полски хеликоптер Ми-2 е летял на 200 метра от границата.
Освен това, според беларуското министерство на отбраната, полската страна е била надлежно уведомена за планираните хеликоптерни полети. „Очевидно е абсолютно нелогично да се предприемат каквито и да било провокативни действия в ситуация, когато другата страна следи отблизо полетите. По време на полетите беларуските пилоти са били в контакт с полската страна, която няма претенции към беларуската страна", подчертаха от министерството.
Във вторник полското правителство съобщи, че два беларуски хеликоптера са преминали във въздушното пространство на Полша близо до Бяловежа. След това полското външно министерство привика временния шарже д'афер на Беларус във Варшава. Според полското министерство на отбраната хеликоптерите са пресекли границата на много ниска надморска височина, което затруднява радарното проследяване. Затова сутринта командването каза, че няма регистрирани нарушения на границата.
Междувременно в Минск министерството на отбраната на Беларус определи полските обвинения, че беларуските хеликоптери Ми-8 и Ми-24 и войските на ПВО са нарушили границата като "пресилени". Според Минск обвиненията са послужили само като още един претекст за полското ръководство да засили движението на военен персонал и оборудване към граничната зона на Полша с Беларус.

Станете почитател на Класа