Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ за „ерозия на управлението“

Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ за „ерозия на управлението“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Fitch понижи рейтинга си на американския дълг във вторник. Това беше едва вторият път в историята, когато водеща кредитна агенция понижи рейтинга на дълга на САЩ. Първият беше през 2011 г., когато съперникът на Fitch, Standard & Poor's, намали от ААА на AA+ рейтинга на САЩ, след изнервяща битка между републиканците и администрацията на Обама за федералния бюджет.
Ричард Франсис, старши директор във Fitch Ratings, каза пред Ройтерс, че агенцията е основала решението си отчасти на предполагаемо влошаване на управлението на САЩ, което дава по-малко доверие в способността на правителството да се справи с фискалните и дългови проблеми.
Това влошаване, както и повишената поляризация в политическия климат в страната, бяха отразени в бунта от 6 януари, който агенцията подчерта в дискусии с Министерството на финансите, които Fitch проведе преди понижаването на рейтинга. „Това беше нещо, което подчертахме, защото то просто е отражение на влошаването на управлението, то е едно от многото", каза той.
„Имате таван на дълга, имате 6 януари. Ясно е, че ако погледнете поляризацията на двете партии - демократите са отишли по-наляво, а републиканците по-надясно, така че средата някак си се разпада основно. Според Fitch е налице постоянно влошаване на стандартите на управление през последните 20 години, включително по фискални и дългови въпроси. Повтарящите се политически противопоставяния за ограничаване на дълга и решенията в последния момент подкопаха доверието във фискалното управление", каза Франсис пред Ройтерс.
Всички основни фондови пазари в САЩ затвориха на червено в сряда, като технологичният Nasdaq записа най-голям спад, с над 2%, докато S&P падна с 1,4%, а Dow падна с 0,98%.
Фондовите пазари в Европа и Азия също бяха обхванати от разпродажба. В Лондон индексът на акциите FTSE 100 падна със 104 пункта или 1,36% и затвори на 7561 пункта, двуседмично дъно и най-големият му еднодневен спад от почти четири седмици. Германският DAX и френският CAC загубиха около 1,3%, докато японският Nikkei 225 падна с 2,3%.
„Има поговорка, че когато САЩ кихнат, останалият свят настива. Това със сигурност е вярно по начина, по който понижението на кредитния рейтинг на правителството на САЩ разтревожи пазарите в световен мащаб", каза Лайт Халаф, ръководител на инвестиционния анализ в AJ Bell.
В своята бележка Fitch прогнозира, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през последното тримесечие на 2023 г. Някои сега прогнозират, че САЩ ще избегнат рецесията, въпреки решението на Федералния резерв да повиши агресивно лихвените проценти, за да намали инфлацията .

Станете почитател на Класа