Обама предупредил Байдън за силата на предизвикателството на Тръмп

Обама предупредил Байдън за силата на предизвикателството на Тръмп
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Съобщава се, че Барак Обама е предупредил Джо Байдън колко силно предизвикателство ще бъде Доналд Тръмп във втората им изборна битка през 2024 г., ако Тръмп спечели номинацията на републиканците за следващата година, както се очаква.
Проучванията сега показват, че Тръмп и Байдън са на близки нива в прогнозите за втора президентска надпревара.
На частен обяд в Белия дом с Байдън през юни Обама също е обещал да направи всичко възможно, за да помогне на президента да бъде преизбран, съобщи Washington Post. Позовавайки се на два източника, запознати със срещата, Post информира, че Байдън е приветствал предложението за помощ от човека, на когото е бил вицепрезидент между 2009 и 2017 г.
„Байдън е нетърпелив за обещанията за помощ от висшите демократи, сред които Обама е най-голямата звезда, за вероятно трудната надпревара за преизбиране", пише вестникът.
Тръмп е изправен пред безпрецедентна правна опасност, включваща 78 наказателни обвинения за плащания на тайни пари, запазване на класифицирана информация и опита му да отмени изборната победа на Байдън през 2020 г.
Очаква се той също да бъде изправен пред обвинения за подривна дейност за изборите в Джорджия, но хватката му върху републиканските първични избори само се затяга с всеки законов обрат. В социологическите проучвания на републиканците Тръмп има преднина от повече от 30 пункта пред най-близкия си съперник, крайно десния губернатор на Флорида Рон ДеСантис.
През 2020 г. Байдън победи Тръмп с повече от 7 милиона бюлетини и категорично в избирателната колегия, резултат, който Тръмп отказа да приеме, разпалвайки хаоса, кулминирал в смъртоносната атака на Капитолия в САЩ.
Отношенията между Байдън и Обама бяха обект на широко разпространени доклади и спекулации, не на последно място за това дали Обама смята, че Байдън трябва да се кандидатира за номинацията на Демократическата партия през 2020 г.
Като американски сенатор от Делауеър, Байдън се разби и изгоря на първичните избори през 1988 г. и 2008 г., като последните бяха спечелени от Обама, 19 години по-млад от Байдън. След това двамата мъже създадоха ефективно партньорство през осем години на власт.

През 2020 г., докато Байдън се опитваше да стане най-възрастният президент в историята чрез кампания, основана на „необходимостта да спаси душата на нацията от Тръмп", Обама задържа мемоарите си, потенциално неудобни за неговия вицепрезидент, докато надпреварата не приключи. Но той също така задържа и подкрепата си.
След като Байдън преодоля трудното начало, за да се издигне до номинацията, до голяма степен с подкрепата на афроамериканските гласоподаватели, Обама помогна за успеха му.
Сред големите предизвикателства Байдън се сблъска с пандемията на Covid, силните икономически ветрове, политическото тяло на САЩ, атакувано от екстремистката републиканска партия на Тръмп, и необходимостта от глобална подкрепа за Украйна във войната й с Русия. Въпреки широко признатите успехи, рейтингите на неговата популярност остават упорито ниски.
Ерик Шулц, съветник на Обама, не коментира пред Post обяда през юни. „Поставяме голям акцент върху намирането на креативни начини за достигане до нови аудитории, особено инструменти, които могат да бъдат пряко свързани с мобилизирането на гласоподаватели или активирането на доброволци", каза Шулц пред вестника.
Говорителят на кампанията на Байдън, Т Джей Дукло, каза: „Президентът Байдън е благодарен за непоколебимата подкрепа на Обама и очаква с нетърпение отново да водят кампания рамо до рамо, за да спечели през 2024 г. и да довърши работата за американския народ".

Станете почитател на Класа