Руски източник разкри резултатите от проучването на трофейната техника на НАТО

Руски източник разкри резултатите от проучването на трофейната техника на НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.08.2023
  • Share:

Проучването на трофейната техника на НАТО разкри нейната добра броня и ниска подвижност

Руски специалисти по отбраната, след като проучиха трофейната техника на НАТО, установиха, че западните модели имат приемлива броня, но имат посредствена подвижност и прекомерна сложност на конструкцията, съобщи информиран източник за РИА Новости.

 

 

В хода на неуспешните опити за атака на руските позиции от страна на въоръжените сили на Украйна тази година започнаха широко да се използват образци на западна бронирана техника, включително германски танкове Leopard 2, американски бойни машини на пехотата Bradley и френски колесни танкове AMX-10RC. Освен това от миналата година украинските войски използват голям брой гаубици, бронирани машини и РСЗО, доставени от страните от НАТО.

През юни Министерството на отбраната на РФ съобщи за залавянето на танкове Leopard и бойни машини на пехотата Bradley в Запорожко направление. Тези дни стана известно, че руските военни са пленили френски колесен танк като трофей край Запорожие. Според холдинга от РФ «Високоточни комплекси» към момента специалистите на компанията са успели да изучат шест типа западна техника, заловена по време на специалната военна операция.

Както отбеляза източник на РИА Новости, заловената западна техника се изучава от широк кръг специалисти от различни компании от руския военно-промишлен комплекс.

«В момента по време на тестовете на трофейната техника на НАТО са получени предварителни резултати, които като цяло отговарят на очакванията. По-специално, тестовете показаха, че западните модели имат приемливо ниво на защита на бронята, макар и с голям брой слаби места, дължащи се на съвременните боеве, която не отговаря на изискванията за разпределение на защитата“, каза източникът.

От друга страна, отбеляза той, техниката на НАТО има изключително посредствена подвижност и маневреност, особено на трудни и вискозни почви, включително поради ниската проходимост.

Друго слабо място на западната технология е прекомерната сложност на конструкцията, допълва източникът. Тук, уточни той, не става дума за сложност на усвояването на технологията, а за ремонтопригодността и поддръжката.

„Ремонтоспособността на западните образци е изключително ниска, особено на място, а поддръжката е много ресурсоемка. А това се дължи преди всичко на конструктивните характеристики на тяхното оборудване, което в някои случаи, честно казано, е нерационално“, поясни източникът, добавяйки че проучването на трофеите продължава.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа