Примирие в корейски стил — погрешен модел за украинския конфликт

Примирие в корейски стил — погрешен модел за украинския конфликт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.08.2023
  • Share:

САЩ и техните съюзници в НАТО трябва да направят повече, за да улеснят преговорите, които ще донесат мир, а не само край на активните военни действия в Украйна, пише авторът на 19FortyFive. Ако конфликтът продължи, най-вероятният изход ще бъде победа на Русия.

Превод от 19FortyFive, САЩ:

 

 

На 70-ата годишнина от прекратяването на огъня, което сложи край на Корейската война, нараства тревогата, че кървавият конфликт между Русия и Украйна ще бъде решен по подобен начин.

Има няколко основателни причини за това предположение. Боевете в Корея спряха, когато в боевете се прояви продължителна безизходица, като и двете страни стигнаха до заключението, че не могат да спечелят, без да се изложат на прекомерен риск.

В прокси войната на НАТО, в която Украйна се използва като инструмент за отслабване на Русия, може да възникне подобна дилема.

Владимир Путин със сигурност не е преценил както тежестта, така и продължителността на военните действия, до голяма степен защото е подценил мащаба на военната подкрепа, която НАТО е готово да предостави на Киев.

Но надеждата на западните лидери за бърз триумф на Украйна след първите руски провали също се оказа илюзия. Вместо това конфликтът се превърна в изтощително противопоставяне, в което по-голямото население на Русия, изключителната военна сила и огромният набор от оръжия започват да подкопават предишните придобивки на Украйна.

Настоящото неуспешно настъпление на Киев е само последното доказателство, че надеждите на НАТО за украинска победа и прогонването на руските войски от страната са били заблуда.

И двете страни вече се борят с реалностити, а натискът за прекратяване на огъня със сигурност ще се увеличи.

Ако боевете продължат, най-вероятният изход ще бъде руска победа.

Освен това остава възможността лидерите на НАТО да не приемат поражението на Украйна и да решат, че е време Алиансът да се намеси сам.

Подобен ход обаче значително би увеличил риска от трета световна война с всичките й ужасяващи последици.

Примирието, напротив, значително ще го намали — по същия начин, както примирието в Корея предотврати заплахата конфликтът да се плъзне в Трета световна война.

Корейският полуостров остана изключително опасна точка на възпламеняване през цялата Студена война, на второ място след Западен Берлин.

Във  всеки момент днес там може да избухне мащабна война.

И този риск става все по-зловещ, тъй като Северна Корея продължава да изгражда ядрения си арсенал и да модернизира своя флот с балистични ракети.

Корейското примирие спря кървавия конфликт, но не се превърна в панацея.

Аналогична перспектива има и в Украйна, ако конфликтът приключи само с примирие. Руските и украинските сили ще продължат да се противопоставят по няколко линии на прекратяване на огъня, които ще бъдат много по-дълги от демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи.

Този район ще се превърне във вечно буре с барут.

Освен това ситуацията ще бъде още по-напрегната, ако на международните мироопазващи сили, включително на личния състав на НАТО, бъде поверено наблюдението на оттеглянето на враждебните армии.

Уви, този вид примирие се очертава като най-вероятната алтернатива на проточилото се противопоставяне, което ще завърши с изключително скъпо струваща руска победа – нещо, което НАТО и Украйна отчаяно се опитват да избегнат.

Но Западът, и особено американските и британските лидери, няма кого да обвиняват за настоящата ситуация, освен самите себе си.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа