Бразилия настоява за участието на Русия и Китай в преговорите за Украйна

Бразилия настоява за участието на Русия и Китай в преговорите за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.08.2023
  • Share:

Бразилия настоява за участието на Русия и Китай в преговорите за Украйна.

 

 

Бразилското правителство възнамерява да изпрати свой представител в Саудитска Арабия за участие в следващата среща за Украйна, но настоява преговорите да се проведат в присъствието на Русия и с участието на Китай. Това съобщи за ТАСС източник от президентската администрация на южноамериканската република.

Според говорител на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, Бразилия повторила пред организаторите, че на срещата „трябва да присъстват китайците“ и че „присъствието на руснаците“ е необходимо при каквито и да било  преговори.

Това, че Саудитска Арабия ще проведе преговори по урегулиране на ситуацията в Украйна, на които Русия не беше поканена, беше съобщено по-рано от WSJ. Прес-секретарят на Президента на Русия Песков заяви, че Кремъл ще следи ситуацията, но предпоставки за мир все още няма.

Кремъл ще наблюдава преговорите за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна, които ще се проведат на 5 август в Саудитска Арабия, съобщи прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Разбира се, Русия ще следи тази среща. Остава да се разбере напълно какви цели са поставени, какво всъщност планират да говорят организаторите. Многократно сме казвали, че всички опити, които допринасят за мирно урегулиране заслужават положителна оценка “, каза Песков.

A.Z

Станете почитател на Класа